Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кметът на Ловеч: Нивото на амоняк вече е в нормите

Снимка: Пламен Христов

През цялата нощ продължиха  измерванията на нивото на амоняк в атмосферния въздух в района на ловешкото предприятие "Мелта", където вчера бяха отчетени стойности, които превишават повече от 3 пъти допустимите.

След снощното заседание на кризисния щаб кметът Корнелия Маринова успокои гражданите, че нивото на амоняк вече е в нормите. Няма опасност за жителите на Ловеч.

Началникът на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) Явор Абаджиев поясни, че до изтичане на амоняк се е стигнало заради спиране на електрозахранването към хладилната инсталация на предприятието, която работи с около 8 тона амоняк.

Следобед ще има нова информация от подвижната лаборатория, която е на място.

Още във вторник проверката на институциите установи, че замърсяването на въздуха е от теч на амоняк от хладината инсталация на предприятието, което е в непосредствена близост до жилищни квартали, детски заведения и училище.

"15 дни е аварията тук. Аз съм подал 3 сигнала на 112. Имам малко дете. Това ни трови всеки ден  и никой не предприема никакви мерки“, каза Ангел Иванов, който живее на 50 метра до хладилната инсталация.

Кметът Корнелия Маринова успокои гражданите, че нивото на амоняк вече е в нормите:

"Хората, които усещат задушливата миризма, за предпочитане е да бъдат в затворено пространство. Корозирана, амортизирана се оказва тази инсталация. Най-вероятно ще се пристъпи към задължаване да бъде затворена."

Началникът на РСПБЗН Явор Абаджиев поясни, че до високите нива на амоняк се е стигнало заради спиране на електрозахранването към хладилната инсталация, която работи с около 8 тона амоняк.

"Въпреки че вече е възстановено електрозахранването, проблемът ще остане и няма да спре утечката на амоняк от инсталацията. Т.е. трябва да се вземе по-кардинално решение. Първо текущ ремонт, а ако се прецени, че инсталацията е негодна, вече да се премине към нейното спиране от експлоатация.“

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.