Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Емануел Рихтер: Нарушен баланс на силите в германското правителство, може да има проблеми

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колко стабилна е управляващата коалиция в Германия? Политологът от университета в Аахен проф. Емануел Рихтер не е разтревожен. Въпреки сигналите от регионалните избори в най-многолюдната германска провинция миналата неделя. В Северен Рейн Вестфалия, някогашен бастион на социалдемократите, спечелиха консерваторите от Християндемократическия съюз. Но може би най-впечатляващ е резултатът на Зелените - тройно повече гласове в урните в сравнение с 2017 година. А за управляващите в Берлин значение има и сривът на либералите, добрали се със сетни сили до бариерата, която им позволява представителство в Ландтага в Дюселдорф.

Какво означава всичко това за тройната коалиция в Берлин? В предаването "Събота 150" проф. Рихтер заяви:

"Изненадан съм от резултатите, особено на социалдемократите - не очаквах, че ще се представят толкова слабо. Отдавам го на правителствената политика в Берлин. Канцлерът Олаф Шолц не беше особена подкрепа в тези избори. За социалдемократите не е лесно да се профилират в тройната коалиция с либералите и особено с изключително успешните Зелени. Войната в Украйна също измести социалните теми, а те са основният коз на социалдемократите. Те загубиха стотици хиляди гласоподаватели, които предпочетоха или изобщо да не гласуват, или да подкрепят други партии".

Обикновено наричат регионалните избори в най-голямата провинция Северен Рейн Вестфалия "малкият вот за Бундестаг", тест за управляващите в Берлин. Не и този път, защото се проведоха много скоро след националните. Още през септември Зелените впечатлиха с представянето си на изборите за Бундестаг, а сега успяха да утроят резултата си отпреди пет години.

Каква е причината - само харизмата и силните зелени министри на икономиката и на външните работи ли?

"Не само. Основното е партийната програма. Темите на Зелените вълнуват хората от всички възрастови групи. Говоря не само за климата, а за последиците от климатичната криза, които засягат всички области на живота. Помислете само за енергетиката и революцията, която се случва пред очите ни. Причината за този триумф на Зелените не са само вицеканцлерът Хабек и външната министърка Бербок. Причината са темите. Моите студенти се интересуват от това какъв свят ще оставим след себе си, дали икономиката ни е устойчива. Младите хора изпитват страх от бъдещето и това е много тревожно".

След катастрофалното представяне на либералите на финансовия министър Кристиян Линднер той накара коалиционните партньори да повдигнат вежди с изказването, че тройната коалиция не е неговата политическа мечта.

"Той се намира в много трудно положение. От една страна се опитва да лавира между партньорите в коалицията. От друга страна, като финансов министър по време на война се налага да харчи пари въпреки предизборните обещания за строга финансова дисциплина".

А ще удържи ли на обещанието си да не се вдигат данъците и за връщане на дълговата спирачка още догодина - двете основни червени линии на либералите в германското правителство?

"Не съм сигурен. Ако войната продължи още дълго, ще има още разходи. Така че Линднер има проблем. Но проблем има цялата партия на свободните демократи, защото е лидерска партия и слабостта на лидера Линднер се отразява на цялата партия".

Социалдемократите с отслабени позиции, либералите търсят профила си, а Зелените триумфират. Това показва рекапитулацията от изборите в Северен Рейн Вестфалия. По-трудно ли ще им е да управляват заедно в Берлин?

"Определено. Единият от коалиционните партньори е победител, а другите двама са слаби. Нарушен е балансът на силите в правителството и може да очакваме проблеми. Но това не означава, че коалицията ще се разпадне. Избирателите не наказаха цялото правителство, а част от коалицията". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна