Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 май - национален празник? Депутатите са раздвоени

Снимка: БГНЕС

Идеята 24 май да стане национален празник вместо 3 март раздели народните представители, но не по оста управляващи - опозиция.

Искането беше внесено вчера от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Депутатите се мотивираха предложението си с това, че празникът се признава от всички български граждани.

С какви аргументи предложението беше подкрепено и отхвърлено?

На въпроса защо внасят сега това предложение, един от вносителите - депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков, отговаря с въпрос: "Има ли съмнение някой, че в сърцата на българите 24 май е техният национален празник?".

От ДБ са склонни да прегърнат идеята. Атанас Атанасов напомни: "24 май трябва да е национален празник. Това е празникът на подрастващото поколение".

Николай Радулов от ИТН обаче подозира опозицията в популизъм:

"Те трябва да предложат нещо. В това Народно събрание действат контра на всичко, което се предлага. Опитват се да направят впечатление".

Ирена Анастасова от БСП, председател на комисията по образование, се присъединява към аргументите му: "И аз се учудвам защо 12 години ГЕРБ не направиха тази промяна".

Друго подозрение е, че ГЕРБ се възползва от конюнктурата с войната в Украйна и противопоставя 3 март на 24 май.

Аргументи против изрази Костадин Костадинов от "Възраждане": "Без 3 март, Деня на Свободата, нямаше да има Денят на съединението и Денят на независимостта, нямаше да има и Ден на българската просвета, култура и книжовност, защото нямаше да има български народ.

ДПС се колебаят. Мукаддес Налбант: "Най-хубавият празник е за мен, но за национален, трябва да разменим мнение с колегите".

За да бъде прието това предложение, то трябва да мине през решение на парламента. Такъв дебат скоро не се очертава. И от ГЕРБ са наясно с този факт.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени