Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 май трябва да е национален празник, сплотява ни

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ предлага 24 май да стане национален празник, защото обединява българският народ, а кирилицата е една от най-разпознаваемите в цяла Европа и за целта внасят необходимите промени в Кодекса на труда.  От „Продължаваме промяната“ заявиха, че 24 май трябва да остане официален празник, а 3 март – национален. От „Възраждане“ се обявиха категорично против предложението за промяна на националния празник.

Тази идея стои в публичното пространство от много години. Вчера на шествията в Пловдив, Варна и София видяхте каква радост беше. Аз бях искрено изненадан колко възторжени са всички хора, децата пеят, българите излизат спонтанно на улицата. Всички празнуват искрено този празник. Няма друг ден, в който толкова спонтанно народът да иска да излиза и да го отбележи по един или друг начин. Замислихме се дали пък не е дошъл моментът този въпрос да бъде поставен на дневния ред на обществото. Това е ден, който определено ни сплотява, когато говорим за единство, национален косенсус, толерантност, разбирателство и любов, коментира в следобедната програма на Радио Пловдив "Ден след ден" пловдивският депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков. По думите му темата за 24 май не е нито партиен, нито политически въпрос и не трябва да се превръща в такъв.

Пловдивчани изразиха различни позиции по темата, включително възможността за отбелязване на два или повече национални празника. 

По публикацията работи: Димитър Владимиров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Димитър Ганев описва в книга "Българската политическа почва"

Социологът Димитър Ганев има нова книга, която от този месец е на книжния пазар. Той изследва националната политическа култура в монографията "Българската политическа почва". Това е едно издание на "Сиела", което щрихова основните моменти от българската „съдба“ и ги обяснява в контекста им на локална проекция на глобални тенденции в културно и..

публикувано на 19.08.24 в 09:52

Откриха над 500 старинни монети при разкопки в Пловдив

Повече от 500 монети от различни епохи и  златна заготовка за изработка на ювелирни изделия, откриха археолози от Регионален археологически музей в Пловдив. Находките бяха открити при спасителни разкопки в подножието на Стария град.  Проучваният обект е в историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив", която представлява групов паметник..

обновено на 17.08.24 в 12:19

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август, събота,  ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или..

обновено на 17.08.24 в 08:31

Заблудите с предизборни дъвки вече не действат

"Проучването на Галъп колкото и да е професионално, е твърде прибързано. Трусовете в момента в две, три или четири партии са такива, че не може реално да бъде отчетена каква ще бъде картината след изборите. Не е ясно, точно поради тези сътресения, как ще се явят партиите". Това заяви журналистът Иван Тропанкев. По думите му, не само  ДПС има..

публикувано на 16.08.24 в 10:56

Чуждите туристи - повече, но не колкото са нашите навън

„Необходимостта от ребрандиране на туристическите продукти на България в контекста на климатичните промени е налице и тя ще става все по-остра с всеки изминал сезон. Причините за това, от една страна, е традиционното презастрояване, което води до негативни резултати, въпреки че базата се разширява, а от друга – необходимо е да се намерят онези..

публикувано на 16.08.24 в 09:28