Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и още 5 държави ще помагат на Гърция в борбата с летните пожари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС изпраща 200 пожарникари в Гърция в случай на възникване на летни горски пожари, съобщи „Катимерини”.

Повече от 200 пожарникари и техническо оборудване, предоставени от държави от Европейския съюз, скоро ще бъдат разположени в Гърция, за да се даде възможност за бърза реакция при големи горски пожари.

Европейската комисия, обяви, че България, Финландия, Франция, Германия, Румъния и Норвегия ще участват в инициативата, координирана от Механизма за гражданска защита на блока.

Миналото лято стотици огромни пожари изпепелиха големи райони в Гърция.

"Ясно е, че сме изправени пред глобална промяна на климата и това изисква от нас, европейците, да реагираме съвместно", заяви Янез Ленарчич, комисар по управление на кризи. "През август 2021 г. Гърция стана свидетел на около 65 едновременни горски пожара на ден, като средните температури често надхвърляха 40 градуса по Целзий".

Миналогодишните горски пожари натовариха до краен предел възможностите на Гърция за борба с пожарите, което накара правителството на средиземноморската държава да призове за международна помощ. Около 24 европейски и близкоизточни държави се отзоваха, като изпратиха самолети, хеликоптери, превозни средства и стотици пожарникари.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна