Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тол таксите скачат, винетката – 87 лева (видео)

Снимка: БГНЕС

Увеличението на тол таксите за тежкотоварните автомобили ще се въведе поетапно, обяви строителният министър Гроздан Караджов.

Така от 1 юли тежкотоварният трафик ще се таксува вече реално и за преминаването му по второкласните пътища у нас. И в момента те са включени в обхвата на тол системата, но са с нулева ставка.

От идния месец се предвижда да бъде въведено половината от планираното досега увеличение. Втората стъпка - за останалите 50% от увеличението - ще влезе в сила от 1 януари 2023 г. Тогава ще бъде достигнат общият размер на предложеното през април тази година увеличение на тарифите.

Също от догодина ще бъдат намалени цените на всички винетки, предвижда проектът за изменение на Тарифата за таксите за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа. Така вместо 97 лева шофьорите на леки коли ще заплащат 87 лева за годишна винетка.

Вицепремиерът Гроздан Караджов представи днес промените на среща с превозвачите.

"Предложението ни за плавно увеличение на тарифите е, за да изпълним искането на превозвачите за предвидимост. Първоначалното ни предложение, предвид двете години, в които тежкотоварният трафик плащаше нулеви ставки за второкласната пътна мрежа, наистина изглежда значително. Затова смятам, че е правилно да го въведем на две стъпки. Диалогът с бранша ще продължи", категоричен беше той.

По думите му догодина ще бъде обърнато съотношението на приходите в тол системата. Тогава тежкият трафик ще започне да заплаща 2/3 от приходите, а леките автомобили – 1/3 и така ще се възстанови справедливият принцип този, който ползва и руши повече, да заплаща повече.

Превозвачите поискаха отстъпки от таксите при определен брой изминати километри за месец и ДДС върху тол таксите, което според Гроздан Караджов е в ръцете на финансовото министерство, но ще бъде направено проучване дали може да влезе в сила от следващата година.

Председателят на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров настоя:

"Не мога да се съглася  по ограничаването на транзитния трафик и второкласната пътна мрежа да влезе в пълен обхват. По отношение на поетапното увеличение на цената. С колегите се обединихме и казахме - мораториум до 1 януари. Дотогава докато намерим решение на ДДС, на отстъпките върху километър и на второкласната пътна мрежа".

Ето и разчетите на министър Караджов във видеото.



По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени