Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извършено ли е престъпление с мистериозния самолет, кацнал у нас? (видео)

Снимка: архив, БГНЕС

Продължава разследването на случая с мистериозния самолет нарушител. Все още няма официална информация за това колко души са били на борда и къде са пилотът и пасажерите му.

"Има основания да се смята, че става въпрос за извършени престъпления", обяви пред bTV вътрешният министър Бойко Рашков.

"Първоначалната оперативна информация, с която в момента разполагаме, е доста богата и обещава, че това, което е извършено, ще бъде на 100% доказано. Имаме достатъчно основание да смятаме, че лицата, ако са извършили и се докаже, че са извършили престъпление, ще бъдат наказани", категоричен бе той.

Самолетът, прелетял няколко европейски страни, сега е на летище до търговищкото село Буховци.

Изтребители по петите на самолет, прелетял през Унгария, Румъния, Сърбия и България

На този етап е ясно, че машината е литовска, модел от 1962 година и е дерегистрирана от 2009 година. Макар и неофициално, информациите сочат, че самолетът е летял без транспондери, т.e. устройствата за идентификация.

Прелитайки над въздушното пространство на 7 страни, на места пилотът е държал изключително ниска височина от около 500 метра.

Самолетът е издирен! Заредил с гориво във Видин, а е кацнал край Търговище

Вътрешният министър обясни, че нарушителят е бил засечен в България, но нашата военна авиация не е била вдигната заради опасност реактивните ни самолети да преследват такава машина в лоши атмосферни условия.

В кулоарите на парламента и военният министър Драгомир Заков потвърди, че родните ВВС са следили по време на целия му полет самолета нарушител.

ВВС са следили целия полет на самолета, навлязъл във въздушното ни пространство

Той обаче отрече твърденията, че българските власти са нямали информация за самолета. Бил е изпратен изтребител, но е имало риск за живота на пилота.

"Говорим за тъмната част на денонощието с буря. Този самолет е летял на много ниска височина, за да избегне бурята. Тогава, когато вече имахме преценка, че може би трябва да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме. Самолетът се върна обратно в Граф Игнатиево преди начало на бурята. Изключително рисков полет", настоя Заков.


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна