Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ГЕРБ няма да са първи след предсрочни избори, а ИТН и ДБ няма да влязат в НС"

Осман Октай: Политическите процеси в момента са чисто хайдушки

Битката е за милиардите от Европа, смята анализаторът

Осман Октай
Снимка: Ани Петрова

"Процесите днес са чисто хайдушки. В момента виждат, че едни 30 милиарда могат да дойдат от Европа, кой ще бъде на яслата, как ще ги похарчи и как ще ги разпределя, както ги разпределяха и ги крадяха досега. Битката е кой ще се докосне до тези милиарди от Европа".

Коментара направи пред БНР политическият анализатор Осман Октай, бивш заместник-председател на ДПС и член на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат.

По думите му всички партии, включително и президентът Радев, са загрижени да няма предсрочни парламентарни избори, "а всички са вкупом виновни, че докараха нещата дотук".

"Гражданите се тревожат от кризите и войната в Украйна и са втрещени, че тези хора се карат на нивото на скандал в квартална кръчма", посочи той.

"Ако проведат спешно един председателски съвет около председателя на Народното събрание и определят за месец и половина дневен ред, толкова най-много ще продължи работата на този парламент, да работят ежедневно за ключови приоритети, за които призова и президентът - пенсиите, социалните помощи, енергийните помощи за бизнеса и гражданите. Нищо повече не може да свърши това Народно събрание. Ако продължават по този начин да си хвърлят кал, ще платят много висока цена на изборите есента. ... Аз не съм изненадан от поведението на Слави Трифонов - отсъствайки от политическото пространство, да дава мнение от някакъв диван, без да присъства в публичното пространство. Не бих приел такова партньорство - задочно. Това е една от причините за провалите - да не си присъствал нито на председателски съвет, нито на политически съвети, а отстрани да даваш мнение", подчерта анализаторът. 

Според Октай сега ситуацията е коренно различна от онази, при която правителството на Филип Димитров беше свалено със загубен вот на доверие и беше последвано от кабинет на Любен Беров.

"В настоящия парламент не е възможно да бъде излъчено ново правителство", категоричен беше политическият анализатор.

Неговата прогноза е след предсрочни избори през есента "Демократична България" и "Има такъв народ" няма да влязат в следващия парламент, а ГЕРБ няма да е първа политическа сила.

Интервюто на Даниела Големинова с Осман Октай в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна