Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков убеждавал депутати от ИТН да подкрепят правителството

| обновено на 10.06.22 в 13:00
Снимка: Мария Филева

Премиерът Кирил Петков се е срещал с депутати от "Има такъв народ" (ИТН), за да ги убеди да подкрепят правителството въпреки решението на партията на Слави Трифонов да напусне властта. Разкритията бяха направени днес в парламента.

От ИТН отправиха остри критики и към проектозакона за антикорупционната комисия.

Кирил Симеонов, член на бюджетната комисия, е депутатът, който пръв публично призна, че се е срещнал с премиера Петков и е бил убеждаван да не се подчини на партийното решение за напускане на управлението. Разговорът се е провел снощи в офис близо до БНР, обясни той.

"Имахме кратка среща, на която той не ми е предлагал абсолютно нищо, напълно съм откровен – нито постове, нито пари или всякакви такива работи, просто си поговорихме и ми каза, че ако мога да си преосмисля позицията, за да не хвърляме страната в хаос и т.н", каза Симеонов.

Кирил Симеонов Снимка: БГНЕС, архив

"Цялостно ми каза, че нещата не може да продължават така. Срещнахме се близо до БНР мисля, не знам коя точно сграда беше, но не, не в заведение, в някаква негова лаборатория, или нещо такова.

Нищо не му отговорих. Аз му казах, че му благодаря за разговора и си заминах. Това е", заяви още Кирил Симеонов пред журналисти.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов каза, че това не е единственият опит на Кирил Петков да цепи единството на "Има такъв народ".

"Кирил Петков е Татяна Дончева в панталон, прави същото. Тя предлагаше 500 ка, той предлага светло бъдеще. И в двата варианта за мен е корупция. Да, Кирил Петков е говорил с наши депутати, не само с един, аз знам за трима със сигурност. Мисля, че ще говори и с четвърти, но след това, което говорим в момента може би ще му мине мерака да им се обажда."

Попитан дали е сигурен в лоялността на депутатите, Йорданов коментира:

"Аз не мога да гарантирам за нито един човек на света как да постъпи в стресова ситуация. Имам доверие и вярвам в нашата парламентарна група. Сега, теоретично е възможно някой, как да кажа – да постъпи глупаво и да си купи фабрика на 9 септември."

От ИТН остро разкритикуваха и внесения проект за промени в закона за КПКОНПИ и се усъмниха, че целта е създаване на собствена, втора прокуратура.

Тошко Йорданов:

"Истината е, че ПП-тата и Кирил Петков искат собствен Гешев, за да го използват за каквото се сетят, което е също толкова неморално, което направиха ГЕРБ и ДПС, поне за нас. И двете неща са отвратителни. Малки фюрерчета, айде няма нужда. Дали ще са от Банкя или от Канада, те са си фюрерчета".

Йорданов разказа как е преминало обсъждането на коалиционния съвет и цитира думи на Кирил Петков.

"Каза… не вярвам на ДАНС, не вярвам на службите, шефовете на ДАНС и на службите не са мои, а са на президента, и на мен ми трябва разследващ орган и паралелна прокуратура. Тогава аз му казах, че е това е много кофти, защото разликата между нас и ГЕРБ ще е никаква."

Засега от ИТН не възнамеряват да напускат председателските места в комисиите. Решението било на парламента.

Информацията за разговора на премиера Петков с депутата Симеонов в търсене на подкрепа за актуализацията на бюджета и законодателните предложения на "Продължаваме промяната" предизвика остри реакции в Народното събрание.

Заместник-председателят на парламента Ива Митева посочи:

"Снощи късно му се е обаждал премиерът, за да го убеждава в посока да поддържа правителството и кабинета и да гласува за бюджета. Чухме премиера още онзи ден да говори за 12 депутати, явно той в момента ги търси. Ако това е моралът, за който той говори, ако това е борбата с корупцията, поздравявам го. Това, което виждам като закон, внесен вчера – показно как закони не се пишат."

А депутатът от ГЕРБ Деница Сачева направи коментар:

"Ние смятахме, че омразата към ГЕРБ е това, което споява тази коалиция, а се оказа, че всъщност те се мразят помежду си и то изключително много, така че за нас остава учудването за това как една коалиция, която твърдеше, че има нулева толерантност към корупцията, няколко месеца по-късно се разпадна с взаимни обвинения в корупция".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов казус от промените в Конституцията - депутатите ще вземат две заплати?

Още един казус коментираха днес народни представители в парламента, който идва с промените в Конституцията - чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на застъпване ще се плащат заплати на депутатите и за двата мандата. Коментар дойде от депутата от..

публикувано на 29.03.24 в 12:39
Георги Андреев

Вълшебните "Мистерията на българските гласове" и Quarto в концерта „Гласове и струни“ в зала България

Новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“ е концертът на хор „Мистерията на българските гласове“ и струнния „Quarto“ квартет в Зала „България“ на 3 април.  Идеята за струнен квартет,  не е да е съпровождащ фактор нито хора, а и квартетът и хора са напълно завършени състави, самодостатъчни и да са в едно..

публикувано на 29.03.24 в 12:22

Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия

Експлозия избухна тази сутрин в най-голямата румънска рафинерия Петромидия, разположена в  окръг Констанца, на брега на Черно море, предава Радио Румъния. Властите съобщават, че няма жертви. В момента се правят измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха. В района и в момента продължават да се издигат гъсти облаци..

публикувано на 29.03.24 в 12:14

Денков, Габриел и Тагарев за Путин, войната и отбранителната сила на НАТО

Конференция, посветена на 20-годишнината от членството на България в НАТО, събра политици, военни и дипломати. Тя е организирана от Министерство на външните работи, Дипломатическия институт, Атлантически клуб и Министерство на отбраната. САЩ поздравиха България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, които отбелязват двадесетата..

публикувано на 29.03.24 в 12:06
Румен Радев

Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени

"Опциите са изключително стеснени за избор на премиер на служебното правителство".  Това каза президентът Румен Радев, който е гост на конференция, посветена на 20 години членство на България в НАТО, провеждаща се в София. "Виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности, но винаги, когато един избор..

публикувано на 29.03.24 в 11:54

Истории от Афганистан

Днес се навършват 20 години от депозирането на документите на България за членството ни в НАТО във Вашингтон . Там е мястото, където всички държави-членки, които вече са 32 с Швеция, депозират договорите си. А Афганистан е мястото, където България почти 20 години имаше контингент.  Преди 20 години България става член на НАТО: Историята..

публикувано на 29.03.24 в 11:52
Снимката е илюстративна, архив

Тяло на мъж е открито до детска ясла в Русе

Тяло на мъж е било открито в близост до детска ясла в русенския квартал "Възраждане" рано тази сутрин. По данни на полицията става дума за самоубийство. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата. 

публикувано на 29.03.24 в 11:46