Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По-добре да има лош актуализиран бюджет, отколкото да няма"

Цветанка Андреева: Животът на това правителство вече не зависи от него

Има съвсем реално мнозинство срещу машинния вот, каза политологът

Цветанка Андреева
Снимка: БГНЕС

Реалните алтернативи се свеждат до три възможности – правителство на малцинството, ново правителство на широко съгласие в този парламент и избори. Това каза в интервю за БНР политологът Цветанка Андреева.

"Животът на това правителство вече не зависи от него. Не е в ръцете на правителството", смята тя.

Скандалите от последните дни не съответстват на реалните проблеми на обществото, а са свързани с консумирането на властта, подчерта Андреева. По думите ѝ излиза, че е водена перманентна подмолна война, а премиерът е балансирал между отделните групови интереси, вместо реално да ръководи кабинета.

"Няма никаква позитивна енергия за продължаване на това правителство. То само се обезценява. (…) Тези сблъсъци бяха заложени в коалицията."

"Нагласите ще се променят – електоралните, социалните. В момента всичко, което се случва като театър – не знаем обществото на кого ще повярва. Всичко това ще се отрази върху обществените нагласи. Твърде вероятно е да не повярват на никой, обществото да потърси алтернативно спасение", коментира политологът в предаването "Преди всички".

Цветанка Андреева обаче не вижда потенциал във вдигането на силен националистически вот в лицето на "Възраждане" и "Български възход" на Стефан Янев.

"Те имат лимит, могат да минат в графата – наказателен вот, протестен вот. Най-вероятно ще се радикализира общественото мнение."

"Ако министрите им не минат, това само по себе си означава, че вече се е разпаднала коалицията", посочи политологът относно вот на доверие и вот на недоверие като парламентарни сценарии.

Тя акцентира още върху това дали ГЕРБ ще изчака "пълната агония на това правителство" или ще предпочете да поеме отговорността.

По-добре да има лош актуализиран бюджет, отколкото да няма, отбеляза Андреева.

"Съмнявам се на самия президент Радев да му се иска да управлява сега и то без актуализиран бюджет. Да управляваш днес не е като да управляваш преди година. Няма да инкасира същата обществена подкрепа. По-скоро би се "оголил" като човек, който не може да се справя с проблемите", изтъкна политологът.

Има съвсем реално мнозинство срещу машинния вот, каза още в анализа си Цветанка Андреева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна..

публикувано на 30.04.24 в 07:36

"Екзакта": Над 9% преднина за ГЕРБ-СДС

40 дни преди изборите изследване на "Екзакта рисърч груп" регистрира преднина на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ от над 9%. Към днешна дата за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,9% от гласуващите, а за ПП-ДБ - 16,4. ДПС има подкрепата на 14% от гласуващите, "Възраждане" - 13,8. 9,6% декларират, че ще гласуват за БСП, 5,2% - за ИТН. За други партии биха гласували..

публикувано на 29.04.24 в 17:11
Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 12:46
Александър Симов

Ал. Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред

" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред . Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения ". Това коментира пред БНР..

публикувано на 27.04.24 в 14:45