Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия, каквато никога няма да видим – с Бойка Асиова

4
Маалюля, манастирът "Св. Текла". Първата християнска светица. В този район говорят на езика на Христос - Арамейски
Снимка: личен архив на Бойка Асиова

За онези, които слушат редовно "Покана за пътуване", книгата "Антология на миражите" не е никакъв мираж, ами непрестанен източник на идеи за пътешествия чрез разказите на авторите. С тях светът ви идва на крака. Дори онази част от него, която, уви, вече не съществува. С журналистката и писателка Бойка Асиова разговаряме за Сирия, такава, каквато я помни, а тя я е описала и в произведенията си.

Романът ѝ "Роден на Великден" получи наградата за художествена проза "Хр. Г. Данов" за 2021 година. В него също са вплетени впечатленията ѝ от Дамаск.

С Янушка Стойчева, съпругата на посланика в Дамаск
Асиова припомня за мирната, благоденстваща и изпълнена с исторически забележителности, Сирия отпреди войната. В интервюто тя споменава Маалюля, градче на около 60 км от Дамаск, вписано в културното световно наследство на ЮНЕСКО. Там се намира обителта "Света Текла", смятана за най-стария в света действащ християнски манастир. Неговата сграда се извисява до върховете на планината. Стръмни стълби водят до малка пещера. Според легендата в нея е отседнала Дева Мария, след като синът ѝ се възвисил в небесата. Между камъните извира вода, която монахини поднасят на посетителите.

Още за Сирия отпреди войната – чуйте в звуковия файл.


Снимки: личен архив на Бойка Асиова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна