Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическо дежавю 30 години по-късно

Мария Стойкова и Тончо Краевски пред БНР

2
Снимка: БГНЕС, архив

"Случилото се не е изненада за никого, то беше предизвестено, както е предизвестено какво ще се случи на вота на недоверие към правителството следващата седмица. Не ме напускаше усещането за дежавю, когато през 1992 г. ДПС свали правителството на СДС. В общи линии това се случи и днес - 30 години по-късно". 

Това каза пред БНР Мария Стойкова, заместник-главен редактор на "Сега", в коментар на гласуваното в парламента отстраняване на председателя Никола Минчев от "Продължаваме промяната".

Според политолога Тончо Краевски в момента, в който управляващата коалиция е осъществила целта си - да премахне предходните управляващи от властта, е започнало да се развива нов разлом в политиката.

По думите на Мария Стойкова най-големият плюс на това правителство е решимостта им "да диверсифицират енергийно България":

"Това промени отношенията, промени и поведението на ИТН. Затова се опасявам, че когато падне това правителство, независимо какво следва - дали тип "Беров", или избори и т.н. - ще се върнем пак обратно и бъде подписан отново договор с "Газпром". Струва ми се, че това е ключовото събитие, което обърна нещата".

Политологът посочи, че законодателната инициатива на досегашното мнозинство не е намерила съдържателен израз:

"Не успяха да изразят в законодателната си инициатива как си представят нулевата толерантност към корупцията, освен в това да се изберат почтени хора в изпълнителната власт. Възниква обаче въпросът кои са почтени".

Журналистката определи като "куха причина" за разпада на коалицията темата за т.нар. вето на Северна Македония:

"Понеже всичко се върти около РСМ. ИТН успяха да я вкарат на първо място в в обществения разговор. Кирил Петков вместо да отбива удари, трябваше да излезе и да каже какво говорят с Френското председателство, какво ще предложат те и да се обсъди предложението. А ние само наблюдавахме едни намеци от страна на Генчовска, че има двойна политика, пък едни секретни грами и т.н. безсмислени неща. Кирил Петков позволи това да се случи, а не трябваше".

Тончо Краевски обясни, че ако се избере навреме нов председател на Народното събрание, за коxйто се говори, че ще е Ива Митева от ИТН, "тя ще може да избута по-нататък в програмата гласуването на ветото за РСМ в Народното събрание, което означава, че Петков ще отиде в Брюксел, без да има зад гърба си решение на Събранието, ще трябва да вземе там решение сам, за което ще носи сам отговорността, което не беше неговото желание":

"Неговото желание беше с гласовете на ДПС, понеже имат консистентна позиция по този въпрос в Европейския парламент, френското предложение да мине, без да носи Кирил Петков персонална отговорност за него". 

Интервюто на Диана Янкулова с Мария Стойкова и Тончо Краевски в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна