Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генчовска: Кирил Петков е поел ангажимент пред ЕК за вдигане на ветото за РСМ до края на юни

| обновено на 15.06.22 в 18:36
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков е поел ангажимент пред комисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи за вдигане на ветото за Северна Македония до края на месец юни. Това потвърди в отговор на въпрос на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов външният министър Теодора Генчовска.

Костадинов попита: "Споделил ли е пред вас Вархеи това, че на разговора си с Кирил Петков на 17 февруари, поел пред него ангажимент, че има готовност да вдигне ветото до края на френското председателство, т.е. до края на юни т.г.?".

В отговора си Генчовска заяви:

"На срещата присъстваха почти 7-8 души от екипа на Външно министерство и както винаги на всички срещи се изготвя паметна бележка от тази среща. Тази паметна бележка е открита и потвърждава точно това, което Вие поставихте във Вашия въпрос. Да, точно така". 

Депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов коментира, че по отношение на Северна Македония премиерът Кирил Петков е извършил национално предателство:

"Аз ви казвам, че той ще си тръгне като Поп Кръстьо".

От ДПС се заканиха да направят публично достояние паметната бележка с поетия ангажимент на премиера Кирил Петков пред еврокомисаря Вархеи:

Йордан Цонев заяви:

"Какво трябваше да направи министър-председателя? Да започне дебат тука, първо, да променим тука, да намерим консенсус и да тръгнем да решаваме въпроса. Защото с тази позиция - на поемане на ангажименти: "Аз ще ви свърша работа", фактически той бламира българския национален интерес. Бламира и македонския. Защото ние трябваше да убедим българското обществено мнение, че влизането на Македония е съществен въпрос за националната ни сигурност".

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин от БСП, който е и бивш външен министър, подчерта, че ако има такава паметна бележка с поет ангажимент, това не може да означава, че това е официална позиция на България:

"Няма нито един официален документ, в който министър-председателят да е поискал някакво решение по въпроса, да се е ангажирал с подпис. И в тези записки има някакви твърдения на еврокомисаря, които може да са част и от преговорната му тактика".

Предисторията: Днес външният министър в оставка беше изслушана от депутатите по искане на ИТН, правителството реши, че предложенията за РСМ ще се обсъждат от външната комисия в Народното събрание

Всяко предложение от европейските ни партньори за Северна Македония, което се отклонява от рамковата позиция на България от 2019 година, ще се обсъжда от Външната комисия в Народното събрание, гласува Министерски съвет.

Решението на правителството дойде в деня, в който искането на "Има такъв народ" за изслушване на външния министър в оставка Теодора Генчовска за процеса на присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз и вземането на решение за одобряване на рамка на преговори, измести дневния ред на Народното събрание и предизвика напрежение в пленарната зала след многократните откази на председателя Никола Минчев да подложи на гласуване провеждане на изслушването на закрито заседание заради документи, съдържащи класифицирана информация.

При изслушването часове на спорове и обвинения предизвика твърдението на Теодора Генчовска, че у нас се провеждала паралелна външна политика по отношение на темата с ветото за еврочленството на Северна Македония:

"Външнополитическият съветник на премиера изпрати свой проект на актуализация на рамковата позиция. В тази нова рамкова позиция – проект, не фигурира българската позиция по така наречения македонски език. Изискването на Европейски гаранции по отношение изпълнение на договора от 2017-та  става несъстоятелно".

По думите ѝ, докато външното министерство се опитвало да преговаря: "От другаде се създаваше впечатление, че България е готова на отстъпки".

 След това в отговор на въпрос Генчовска посочи, че премиерът Кирил Петков е поел ангажимент пред еврокомисаря Вархеи за вдигане на ветото за РСМ.

По-късно днес стана ясно, че 120 депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" са внесли в деловодството на парламента проект на решение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43