Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

CheckPoint София подкрепя един от пациентите с маймунска шарка в България

Снимка: ФБ/ CheckPoint София

Във връзка с разпространената информация от Министерството на здравеопазването за два случая на маймунска шарка в България, здравният център CheckPoint София, който предоставя грижи за сексуалното и репродуктивното здраве, информира следното:

"Единият от двата случаи на маймунска шарка, доказани към днешна дата в България, е открит от екипа на CheckPoint София.

За съжаление, пациентът, за когото ние полагаме грижи и на когото оказваме емоционална подкрепа и съдействие, е свидетел на всички нерешени в здравеопазването ни проблеми, натрупани с години - от неприветливите условия и лошата храна в болницата, през недостатъчния и преуморен персонал, който има своите особености, до липсата на комуникация и диалог в здравеопазването и отсъствието на дигитализация в помощ на пациентите.

Искрено се надяваме у нас да се приложи ефективен модел за работа при положителни случаи на това заболяване, който да не затруднява пациентите и който им гарантира достойно отношение и третиране и грижи, на каквито всеки има право. Тези два случая са добро начало за тестване на системата и се надяваме пропуските, допуснати в тях, да бъдат отстранени, за да се гарантира качествено здравеопазване на засегнатите". Това се посочва в съобщието на CheckPoint София.

Потвърдени са първи случаи на маймунска шарка в България

CheckPoint София е здравен център, насочен към сексуалното здраве. Създаден е преди 22 години от „Лекари без граници“. Към момента в него безплатно или на достъпни цени могат да се правят различни изследвания, свързани със сексуалното и репродуктивното здраве. Всеки шести с ХИВ в страната се открива в здравния център. Повече можете да видите на www.checkpointsofia.info


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени