Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: Стратегическата програма на НАТО е коренно променена

"Има ясно посочена реална военна заплаха - Руската федерация"

Димитър Гърдев
Снимка: Ани Петрова

"Стратегическата програма на НАТО е коренно променена. Имаме ясно посочена реална военна заплаха - това е Руската федерация и нейните действия на територията на европейския континент. Оттук следват и много важни решения и планове за действие - за спиране, ограничаване и възпрепятстване на тази агресивна политика. Естествено това ще засегне и България". 

Това заяви пред БНР Димитър Гърдев, експерт по международна сигурност, в коментар за Срещата на върха на НАТО в Мадрид.

"Руската страна е посочена като заплаха, абсолютно ясно и категорично фиксирана като такава. Срещу тази заплаха ще бъдат предприети конкретни военни стъпки. ... Украйна се отказа да подава документи за членство в НАТО, защото, докато има военни действия, не отговаря на условията в Правилника на Северноатлантическия съюз. Затова помощта е единствено възможното, което може да получи Киев от НАТО", уточни той.

Увеличаването на силите за бързо реагиране от 40 хиляди на 300 хиляди души Димитър Гърдев определи като огромен скок, който ще засегне и България:

"София трябва да си дава ясна сметка, че в следващите години ще бъде поставена в тези важни условия, които са взети на тази Среща на върха. Срещу нас имаме държава, която е заплаха. Ние граничим с нея чрез морската си граница. Страната ни трябва да бъде подготвена за приемане, осигуряване и участие в усилението на НАТО на изток. Разходите за отбрана ще бъдат драстично увеличени и ние ще бъдем поставени в тези изисквания".

Гърдев изтъкна новата концепция за усилване на източния фланг на НАТО:

"Бяха посочени държавите, в които ще бъдат разположени тези батальонни бойни групи, България е една от тях. Тук ще бъдат разположени 968 военнослужещи". 

Според него от срещата в Мадрид трябва да се отбележи разширяването на НАТО на север:

"Швеция и Финландия активно ще бъдат членове на Алианса, което значи, че границите на Руската федерация са в пряко съприкосновение с НАТО. Финландия граничи... отсреща - в руската зона, се намират много важни пристанища - Мурманск, Архангелск, където са основните бази и местостоянки на стратегическите атомни подводни лодки на Русия".

Интервюто на Георги Марков с Димитър Гърдев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна