Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО обяви Русия за директна заплаха за своята сигурност

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг с одобрената стратегическа концепция от лидерите на Алианса на срещата им в Мадрид
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на държавите-членки на НАТО одобриха новата стратегическа концепция, от която ще се ръководи пакта през следващите 10 години. В нея Русия е най-пряката заплаха за сигурността на съюзниците. Официално бяха отправени и покани за членство на Финландия и Швеция. Президентът Румен Радев е начело на българската делегация а срещата на върха в испанската столица Мадрид.

Последната концепция на НАТО е от 2010 година и тогава тероризмът беше основната заплаха. Сега:  

"Русия е най-значимата и пряка заплаха за нашата сигурността. В настоящата концепция Китай не е споменат с една дума, а е записано, че водената от Пекин политика на принуда е предизвикателство за интересите, ценностите и сигурността на НАТО", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

С новата концепция Алиансът се връща към същността си -  да защитава суверенитета, сигурността и териториалната цялост на членовете, заяви президентът Румен Радев.

"Новата среда на сигурност изисква нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да разшири своя териториален обхват."

В концепцията е заложена фундаментална промяна в способностите за отбрана и възпиране. Силите за бързо реагиране се увеличават от 40 хиляди на 300 хиляди, а многонационалните бойни групи ще бъдат засилени до състав на бригади, които ще отговарят за защитата на конкретна територия.  

"За първи път от Студената война се изготвят планове за сили с предварително назначение", каза Столтенберг.

"На тази среща само ще разгледаме на високо политическо ниво потенциала за нарастване на многонационалните бойни групи до ранг на бригада, но реалните оперативни решения за този подход тепърва предстои да се разглеждат на военно-политическо ниво", обясни Румен Радев. 

Срещата в Мадрид ще остане в историята с поканата за присъединяване на две нови – членки, които само до преди няколко месеца се гордееха със своята неутралност.  

"Решението да поканим Финландия и Швеция да станат членове показва, че вратите на НАТО остават отворени, показва, че президентът Путин не успя да затвори вратата на НАТО", каза Столтенберг.  

След Мадрид започва процесът на ратификация на разширяването на пакта във всички 30 парламента.

Лидерите договориха още и пакет от помощ за Украйна за справяне с руската агресия и за преход от съветско военно оборудване към натовско.

А американският президент Джо Байдън обяви: 

"Съединените щати увеличават военното присъствие в Европа, за да отговорим на настоящите заплахи". 

Съединените щати откриват постоянна щаб-квартира в Полша, увеличава се военноморското присъствие и в Испания разрушителите от 4 стават 6.

Вашингтон разполага допълнителна ротационна бригада в Румъния, състояща се от 3000 войници и още 2000 души военен персонал.

Съединените щати ще изпратят и две допълнителни ескадрили Ф-35 във Великобритания, допълнителна военна мощ ще бъде изпратена и в Германия и Италия.

Съюзниците препотвърдиха и ангажимента от 2014 година да отделят 2% от БВП за отбрана. 9 държави или са достигнали, или са над този праг, 19 са обещали да го стигнат до 2024-та.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на Пазарджик Петър Куленски

Стартира процедура по реновиране на моста над река Марица в Пазарджик

След четири години отлагане стартира процедурата по реновиране на основния мост над река Марица в Пазарджик.  Съоръжението, което  поема основния поток от автомобили между Пазарджик и Пловдив и е основна връзка на родопските общини с областния център,  е построено през 60-те години на миналия век.  Изпълнението на проекта  е на стойност 16 млн...

публикувано на 29.06.24 в 12:11

Започна летния сезон в Банско

Летният сезон в Банско започва от днес, съобщиха от фирмата концесионер на ски зоната. На Бъндеришка поляна има различни атракциони, сред които е най-дългата водна пързалка в Европа, мини - голф и други възможности за отдих и спорт. През първите почивни дни на юли в Банско ще бъдат прожектирани български филми под открито небе,..

публикувано на 29.06.24 в 11:54
Епископ Сионий

Епископ Сионий донесе мощите на Патриарх Евтимий в катедралата "Св. Александър Невски"

Игуменът на Троянския и Бачковския манастири - епископ Сионий донесе мощите на свети патриарх Евтимий Търновски в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". "Те ще бъдат покрити със старинна средновековна плащеница, която е от времето на Светия Патриарх Евтимий. Идват, за да покажат тази духовна приемственост на Българската патриаршия,..

публикувано на 29.06.24 в 11:26
Предсрочните президентски избори в Иран се проведоха след смъртта на държавния глава Ебрахим Раиси.

Песешкиян и Джакили с най-много гласове на президентските избори в Иран

Реформисткият кандидат Масуд Песешкиян и твърдолинейният Саид Джалили печелят най-много гласове на предсрочните президентски избори в Иран, според неокончателните резултати, оповестени от вътрешното министерство. Песешкиян получава над 8,3 милиона гласа, а Джалили – над 7,1 милиона, при преброени повече от 19 милиона бюлетини. Ако никой не..

публикувано на 29.06.24 в 11:20
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Гласуването на кандидатурите за висшите постове в ЕС изглежда с отворен край

Гласуването на кандидатурите за висшите постове в ЕС  изглежда с отворен край. Това обясни пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш заместник-министър на външните работи. Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща..

публикувано на 29.06.24 в 11:16

Петима загинали при атака с дрон в Курска област

Петима души са загинали при атака с дрон в руската Курска област, съобщи областният управител в Telegram. По думите му, сред жертвите има и две деца. Министерството на отбраната на Русия заяви, че са били обезвредени  6 украински дрона над други области и  над полуостров Крим.  Движението по Кримския мост е било спряно временно. В..

публикувано на 29.06.24 в 11:08

Арестуваха хакера "Емил Кюлев", крал данни от банки, застрахователни компании и държавни институции

21-годишен хакер, който се представя в онлайн пространството с псевдонима Емил Кюлев, е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа във връзка с нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки и застрахователни компании. Това съобщават от Софийската градска прокуратура. Установено е,..

публикувано на 29.06.24 в 10:57