Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка повиши основната си лихва с 50 базисни пункта до 1,35%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник Австралийската централна банка повиши очаквано лихвените си ставки за трети пореден месец и сигнализира за продължаващото им затягане с оглед на усилията за овладяване на растящата инфлация дори при риск от предизвикване на икономически спад.

Резервната банка на Австралия (RBA) повиши лихвения си процент с 50 базисни пункта до 1,35%, като само от май насам вече вдигна лихвата с цели 125 базисни пункта - най-агресивно повишение на лихвите за толкова кратък период от далечната 1994 г.

"Бордът на банката очаква да предприеме по-нататъшни стъпки в процеса на нормализиране на паричните условия в Австралия през следващите месеци“, заяви управителят на RBA Филип Лоу.

Той обаче изрази увереност, че икономиката може да устои на сътресението с оглед, че безработица се намира в най-ниски нива от пет десетилетия от 3,9%, а свободните работни места са в най-високите нива за всички времена. Търсенето на домакинствата също се задържа на добри нива, отчасти благодарение на 260-те милиарда австралийски долара (около 178,59 млрд. долара) допълнителни спестявания, натрупани по време на пандемичните локдауни.

И все пак, по-високите разходи по заеми неминуемо ще пречат на покупателната способност, като се има предвид, че домакинствата дължат 2 трилиона австралийски долара под формата на ипотечен дълг и стойността на жилищата започна да падат след бума през 2021 г.

Официалните данни за инфлацията на потребителските цени за второто тримесечие трябва да бъдат публикувани по-късно този месец и се очаква да покажат още един тревожен ръст до или над 6% - нива, невиждани от въвеждането на национален данък върху продажбите през 2000 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени