Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще засили транспортните връзки с Украйна с наближаване на жътвата

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия заяви в понеделник, че настоява мултинационалните компании да купуват повече украинско зърно и да увеличават транспортните връзки със страната, така че нейните фермери да могат да увеличат износа на зърнени култури, тъй като навлизат в решаващия сезон на прибиране на реколтата този месец, предаде "Файненшъл таймс".

Представители на ЕК посочи пред комисия на Европейския парламент, че неизползваните железопътни връзки са били отворени отново през Молдова, за да се облекчи натискът върху дунавските пристанища и че Европейският съюз настоява за разширяване на железопътния и шлеповия достъп до Украйна, включително чак до пристанището на Барселона.

ЕС също така каза, че е "много наясно", че участъците нагоре по течението на Дунав също трябва да бъдат драгирани, за да позволят повече превози, като според "Файненшъл таймс" българското министерство на транспорта е заявило, че е започнало 10-дневен процес, за да направи това.

"Трябва да намерим големите купувачи, мултинационалните компании, които да изкупуват това зърно в Украйна и да го изнасят за трети страни. Имаме нужда от тях, за да възобновим износа на украинско зърно", посочи пред евродепутатите представител на транспортния отдел на Европейската комисия.

Няколко държави, граничещи с Украйна, заявиха, че е необходимо повече финансиране от ЕС за подкрепа на усилията за подобен износ.

Пратките, идващи от Украйна, са твърде малки, за да бъдат привлекателни за големи международни купувачи, тъй като разходите за доставка и застраховка рязко се увеличиха поради блокадата на Русия на главното пристанище на страната - Одеса.

ЕС се опитва да увеличи износа извън страната с други средства, по-специално през сухопътните граници с Полша и Румъния, но няколко европейски политици по време на изслушването казаха, че трябва да се направи повече, за да се увеличи капацитетът за съхранение и да се предотврати спекулативно пазарно повишаване на цените.

ООН и Турция също се опитват да постигнат сделка с Русия за разрешаване на доставки през Черно море, напомня "Файненшъл таймс".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени