Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис" очаква ръст на корпоративния дългов дефолт заради растящата инфлация и вдигането на лихвите

Една от водещите агенция за кредитен рейтинг - "Мудис" повиши очакванията си за глобалните корпоративни дългови неизпълнения (дефолт) поради затягането на паричните политики от страна на централните банки и кризите, свързани с растящите разходи за живот.

В понеделник "Мудис" съобщи, че агенцията е повишила едногодишната си базова прогноза за т.нар. "глобален спекулативен процент по неизпълнение по дълга" до 3,7 процентни пункта. Процентът е нагоре спрямо прогнозата от миналия месец от 3,3 процентни пункта и доста над нивото на неизпълнение от 2,1 процентни пункта, което се наблюдава в момента.

Кредитната агенция каза, че "постоянно високата инфлация" вероятно ще предизвика "агресивно повишаване на лихвите" от Федералния резерв на САЩ, което ще доведе до "по-нататъшно затягане на условията за финансиране". "Мудис" добави, че високата инфлация "ще забави потребителското търсене и ще подкопае корпоративните печалби, оказвайки натиск за увеличаване на корпоративните дългови неизпълнения".

Основният сценарий на агенцията все още е, че няма да има световна икономическа рецесия и сравнително умерено увеличение на корпоративните лихвени проценти. Но "Мудис" добави:

"Рисковете от неизпълнение на задълженията очевидно нарастват".

Наред с основния сценарий, "Мудис" разглежда и два песимистични потенциални резултата.

При умерено песимистичния сценарий глобалният процент на неизпълнение на корпоративните задължения ще се утрои от сегашното ниво до 6,9 процента през периода до юни 2023 година. Този сценарий предполага, че световната икономика ще изпадне в умерена рецесия през третото тримесечие на настоящата година в резултат на влошаване на руско-украинската криза, което да доведе до по-нататъшно покачване на цените на петрола и на инфлацията.

По-песимистичния сценарий на "Мудис" предполага по-драматично влошаване на руско-украинската криза, нови вълни на коронавирусната пандемия и нарастващи в резултат на това хоспитализации, както и по-големи увеличения на американската федерална фондова лихва. Според този най-негативен сценарий на агенцията, нивото на неизпълнение по корпоративните задължения ще нарасне до 12,4% към юни 2023 г., достигайки нивата от времето на световната финансова криза преди повече от десетилетие.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна