Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба разкрива обединяващата сила на чудотворните образи на Божията майка и светците

7
Снимка: Facebook / @culturalinstitute.mfa

Почитта на православния свят към иконите на Божията майка и светиите е особено силна. Те са връзката при общуването с Бога, затова именно към тях вярващите отправят молитвите си по различни поводи."Живата вяра в чудотворните образи на Божията Майка е свързващата нишка между църкви и манастири на Балканите, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като скъпоценни реликви" – отбелязва Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи,по повод постерната изложба "Чудотворни икони и свети мощи на Балканите". Експозицията е дело на изследователи медиевисти от Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", с подкрепата и партньорството на Държавния културен институт към МВнР.

Фототипната композиция, чието откриване е на големия християнски празник Успение Богородично (15 август), в изложбеното пространство на Културен център "Тракарт" в град Пловдив, е своеобразен разказ за чудесата, свързани с чудотворните икони и Светите мощи от различните балкански манастири.


"На Балканите всички трябва да търсим диалог, много повече отколкото конфронтацията, до която много често се стига – отбелязва още Снежана Йовева в интервю за радио „Ватикана“.

Снежана Йовева
– Вярата и съхранението на тази памет през манастирите, през човешките разкази за чудото, са едно изключително добро послание за това. И вие ще видите в тези 24 постерни пана този разказ – от Манастира "Св. Йоан Владимир" край Елбасан – Албания или Бигорския манастир – Република Северна Македония или от Рилския манастир и чудодейността на Светите мощи и преклонението пред чудотворната икона на Света Богородица. Струваше ни се важно да се сподели тази колективна памет за чудото и да накараме хората да се обръщат към Бога и вярата малко по-уверено.“

От откриването ѝ миналата година до този момент изложбата присъства в програмите на дипломатическите ни мисии по света и се радва на засилен интерес. В началото на тази година тя гостува на Българския културно-информационен център в столицата на Северна Македония – Скопие, като изведе на преден план чудесата, свързани с иконата на св. Йоан Предтеча в Бигорския манастир и съхранените мощи на св. Климент Охридски в църквата "Св. Пантелеймон" в Охрид. Преди това тя бе представена в Белград, в Берат и Тирана, а след това в Южна Африка, Италия, Швейцария и Беларус.


"Пътят на тази изложба е обърнат към света, ако може така да го обобщим – посочва Снежана Йовева. – Премиерата ѝ беше през август (2021 г.- бел. ред), в навечерието на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица, в обновената ни галерия "Мисията" към МВнР. Във всички наши дипломатически мисии, не само на балканските държави, но и навсякъде, където има интерес към нея, може да бъде показана. Освен на български език, тя е и на английски."


На откриването на изложбата в Пловдив ще бъде представен и двуезичен каталог с разказите за чудотворните икони и свети мощи на Балканите.

Още за почитта на българите към чудотворните икони с лика на Божията майка и светиите можете да прочетете и в публикацията на Радио България „Българите вярват в чудотворните икони“.

Съставил: Дарина Григорова

Снимки: Facebook / @culturalinstitute.mfa, vaticannews.va
По публикацията работи: Иван Петров
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Най-четени