Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българите вярват в чудотворните икони

Снимка: БГНЕС

Ревниво съхранявана и отстоявана през вековете, Христовата вяра за българина продължава да бъде извор на светлина и упование в дни на радост или дълбока скръб. Тя е тази, която го е вдигала да продължи напред и да премине и през най-тежките изпитания. Затова и любовта към Бога изпълва съзнанието на православните българи, които търсят спасение и душевна хармония. Особено силна е почитта на българина към Божията майка и светците, считани за покровители на страната ни. Именно към тях вярващите отправят молитви за изцеление и благодарност.

“В православието тази почит се отдава на  иконата, която се отнася към нейния първообраз, а оттук – към Бога, който е първообраз на всичко" – обяснява  богословът Дарин Алексиев, съставител на двуезичното издание "Най-известните чудотворни икони в България". "В албума са описани 17 икони. Те обаче не изчерпват всички чудотворни изображения у нас. В него са включени трите известни икони на Св. Богородица от Рилския, Бачковския и Троянския манастири. За първи път се споменава за чудотворната икона на св. Архангел Михаил от Ловеч и Негово Високопреосвещенство митрополит Гавраил разказва подробно за историята на този чудотворящ образ. За първи път се споменава и за изключително силната икона на св. Георги от Ямбол. Там по документирани случаи за две години от 253-ма души само двама са си тръгнали без явно изцеление. Тази икона помага на хора, страдащи от душевни заболявания. След молитви, четени пред иконата, хората са се излекували и тези чудеса били старателно описани от служителите в храма. Хората от целия район са знаели, че единственото място, където могат да намерят утеха за каквато и да е нужда, е тази икона. В албума са включени и чудотворните икони на Св. Георги от Неврокоп, както и изображението на Св. Йоан Богослов от Карнобат, чиято история е свързана с нашето освободително движение."

Според богослова Дарин Алексиев, фактът, че в една малка страна като България има толкова чудотворни изображения е показателен. "Дивен и знаменателен е случаят, когато през 1995 година  в България за първи път дойде чудотворната Монреалска икона на Светата Божия майка. Иконата беше дошла за три дни в България, а остана повече от седмица. Тогава нейният придружител Йосиф Муньос каза едни знаменателни думи, че България е страна, която Света Богородица обича особено.  Неговите думи вече се изпълняват. Искам да припомня случая с медицинските сестри – тогава, когато трите икони на Св. Богородица се събраха, и целият народ принесе молитва.  След това, за една нощ, по чуден начин, след години на тиха и не толкова тиха дипломация те бяха освободени. Хората имаме способността да забравяме, когато Бог ни помага.  Безброй са чудесата, които вършат чудотворните икони. Фактът, че потокът към тях не само не стихва, но и се увеличава може само да ни радва.  Да се надяваме че, нашият народ се обръща към духовното не само по време на празници и не свързва празника с трапезата, а преди всичко с духовното изживяване. Светите отци се обединяват около една мисъл, че чудото в живота на православния християнин не трябва да е водещо. По думите на св. Теофан Затворник “Чудото се дава тогава, когато не достига вярата". Това, че има толкова много чудеса с наши близки и познати говори, че нашата вяра е още неукрепнала. Дано обаче и ние по примера на Св. Апостол Тома (Неверни), който след като видял чудото и докоснал раните на нашия Спасител, повярвал, така и ние да вярваме, но без да имаме нужда от чудото."

През последните години расте броят на хората, които търсят Божията помощ за облекчение на страданията си. Не са малко и тези, които нощуват в храмовете с чудотворните икони  с надеждата, че Бог ще чуе
молитвите им. "Човек, независимо дали е българин или чужденец се обръща към Бога когато има нужда – продължава богословът Дарин Алексиев. – Ако е искрен в това обръщане, то остава за цял живот. Надявам се, че българският народ след толкова изпитания се е убедил, че единственият истински помощник е Бог. В продължението на книгата “Най-известните чудотворни икони в България” сме описали и самите чудеса, които са извършили част от описаните икони. Една от жените, клисарка в църквата с чудотворна икона, веднъж ми каза “Бог помага, но тогава, когато човек има постоянство.” Така е, когато желаем и молим от Бога нещо, трябва да бъдем по-постоянни. Затова се надявам този поток от хора да не бъде само на празнични дни, а постоянно. Всъщност това е истинската радост от вярата, постоянно да пребиваваме с Бога.”

Снимки: Дарина Григорова

По публикацията работи: Дарина Григорова

Още от категорията

Из колекцията икони „Св. св. Кирил и Методий“ на Историческия музей в Добрич

Маршрут по следите на Кирил и Методий ще популяризира тяхното дело в Европа

Поклонническият път до Сантяго де Компостела датира още от Средновековието. Това на практика е първият пътешественически преход на Стария континент. В наши дни той е част от общо 48 сертифицирани от Съвета на Европа културни “ пътеки“ , които..

публикувано на 25.11.22 в 11:27

Отбелязваме деня на св. Климент Охридски 

Православната църква почита св. Климент Охридски, един от светите Седмочисленици - ученици на светите братя Кирил и Методий, който допринася за създаването на славянската азбука. Той е и първият епископ, проповядвал на старобългарски език и създател..

публикувано на 25.11.22 в 10:47
Немалка част от с. Аспарухово е заличена заради строежа на яз. „Цонево“, а църквата, която се вижда на снимката, е преместена от местните камък по камък от зоната за заливане на по-високо място.

Потопено наследство – села напомнят за себе си от дъното на язовири

В средата на ХХ век десетки български села потъват завинаги под водата, а техните жители са принудително изселени от родните земи. Комунистическата власт започва ударно строителство на язовири, но с цената на прекършени човешки съдби. В днешно време..

публикувано на 21.11.22 в 08:15