Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как във Великобритания отбелязват Съединението на България?

Кирил Дрезов: Ролята на Великобритания в Съединението е била доста изненадваща за тогавашните дипломати

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тази вечер в британската Камара на общините ще бъде отбелязан Денят на Съединеното на Източна Румелия и Княжество България. Инициативата е на депутата от Лейбъристката партия Ферял Кларк, която със съдействието на българското посолство и лично посланик Марин Райков организира тази проява.

Едва ли може да се каже, че Съединението е голям празник за българите, живеещи и пребиваващи във Великобритания. Със сигурност всички онези, които почитат историята, ще го отбележат по някакъв начин, но изненадващото тази година е, че британците обръщат внимание на събитието. Все по-рядко България влиза в новините на Острова или пък се обръща внимания на събития, било то актуални или исторически, така че инициативата е похвална.

Големият проблем е, че то съвпада с доста бурен момент в политическия живот във Великобритания, която вчера избра външния министър Лиз Тръс за наследник на Борис Джонсън като премиер и е съвсем нормално всичко това да е във фокуса на медиите и хората, но да се върнем към историята и голямото за България събитие.

Лиз Тръс

"Ролята на Великобритания в Съединението е била доста изненадваща за тогавашните дипломати и тогавашната общественост, защото както знаем именно Великобритания е автор на идеята за разделяне на България на Берлинския конгрес, а даже преди това още на Цариградската конференция през 1876 година". Това посочи в интервю за БНР Кирил Дрезов, директор на Звеното за Югоизточна Европа в Университета Кийл:

"Парадоксът е, че именно този същият човек, който е прокарал идеята за разделяне на България на две части през 1878 година в Берлин, същият този лорд Солзбъри председателства обединяването на България на същите тези две части. Това е големият парадокс – защо Великобритания се държи по съвършено различен начин към България през 1885 година – и отговорът е, че както винаги за Англия няма вечни приятели, има само вечни интереси. Просто в този момент на Великобритания ѝ се е видяло изгодно обединението на България, защото от една страна отклонява вниманието на Русия от Средна Азия – всяка бъркотия на Балканите прави това, а именно едно руско настъпление през Средна Азия към Индия плаши британците. От друга страна вече добре осведомена от управляващия английското консулство в Пловдив за характера на революцията в Източна Румелия и за отрицателното отношение на Русия, виждайки изтеглянето на руските офицери от Източна Румения, британската дипломация решава, че една подкрепа на българите в този случай ще засили една антируска тенденция в българския елит".

"За Съединението напълно може да се използва фразата "политиката като изкуството на възможностите", добави още директорът на Звеното за Югоизточна Европа в университета Кийл.

В предаването "12+3" Атанас Чиков, лицензиран емиграционен съветник във Великобритания, коментира, че настроението на българските празници не е същото, когато си в чужбина.

Интервюта на Веселин Паунов с Кирил Дрезов и на Георги Марков с Атанас Чиков можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна