Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво не знаем за Съединението?

Карта на Княжество България и Източна Румелия преди Съединението
Снимка: Архив

Логично ли е Съединението на България да се случи точно в Пловдив, какво не сме прочели в учебниците по история за следовниците на тази тогавашна обща кауза и какво пропускаме като съвременници в интерпретацията на това "светещо“в националната ни памет събитие?

"Княжество България е автономно княжество и можем да кажем, че това е свободната българска държава, но там се сблъскват много интереси на Русия, на българите в лицето на създаващите се основни политически партии – либерали, консерватори, намесата на Русия довежда до суспендиране на Конституцията, до нарушаване на демократичните свободи, които са основа на Търновската конституция". Това разказа за БНР директорът на Регионалния исторически музей в Пловдив Стефан Шивачев:

"Тази Конституция противно на очакванията, макар и създадена с руска помощ, въвежда изключителен демократизъм, който не е характерен въобще за Русия. На тази база една голяма част от либералите идват в Пловдив, столицата на една от османските провинции, макар и автономна, но изведнъж се оказва, че в Пловдив се провежда един експеримент, който е много интересен. Когато създават Органическият устав на Източна Румелия, се събират посланиците на великите сили в Цариград, техните помощници и решават, че това е един уникален момент. От една страна може да се създаде Органически устав на една автономна провинция, взимайки модели, които тогава са съществували, но от друга страна са си казали – "Защо да не създадем една държава, която да олицетворява добрите неща в Европа“.

Днес Стефан Шивачев и колегите му очакват стотици посетители да прекрачат прага на красивата постройка на площад "Съединение", където се съхранява паметта за случилото се преди 137 години, за да разказват и показват за пътя към българското единство.


"За да разберем саможертвата на подвига на всички, които са оставили костите си заради нашата свобода, ние трябва да видим и срутването на народа в този върховен миг, когато живеем своя втори нов и различен живот". Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Любомир Котев, писател и журналист, бивш кореспондент на БНР в Ямбол. Той е автор на "Записки по записките на Захари Стоянов“, а сега издава "Затвори или българщината“ (Трети том):

"Захари Стоянов е велик човек, велик българин от мащаба на Левски, Ботев, Каравелов, на най-великите ни революционери, който до ден днешен не е получил заслуженото признание заради полемиката с Благоев и заради прословутото русофобство. Всъщност той самият блестящо казва – "Аз не съм русофоб, аз съм тиранофоб". В това си поведение той следва не друг, а някои от великите руски революционни демократи, едни съвършени интелектуалци. Той следва тях, защото те също са тиранофоби, също са врагове на императора".

Цялото интервю със Стефан Шивачев и Любомир Котев можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Недит Георгиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руслан Трад

Руслан Трад: Скептичен съм за възобновяване на преговорите за примирие в Газа

Тепърва новият ирански президент Масуд Пезешкян ще има много проблеми. Това заяви пред БНР Руслан Трад, журналист, съосновател на военния журнал "De Re Militari". "Пезешкян го определят като реформист, само защото не е толкова краен колкото своя опонент Саид Джалили. Разбира се, има реформистки идеи. Пезешкян има идеи за връщане на масата за..

публикувано на 06.07.24 в 13:22
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Усилията за отцепване на Шотландия бяха върнати десетилетия назад

"Политически трус" - това е краткият коментар за резултатите от изборите във Великобритания. От една страна заради повече от убедителната победа на лейбъристите, които сега ще имат много по-голямо мнозинство от Борис Джонсън на предишните избори през 2019 година и ще се чувстват съвсем комфортно в Камарата на общините. Докато загубилите консерватори..

публикувано на 06.07.24 в 12:18
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32