Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се в Турция да гласуват около 100 000 души. Броят на секциите е рекорден

| обновено на 02.10.22 в 11:07
Снимка: Тоня Димитрова


Изборният ден в Турция започва с най-много секции зад граница, най-много машини и най-много предварително подадени заявления.

За първи път след падането на комунизма секциите в Турция са 166. В две трети от тях се гласува машинно – с 220 устройства. Рекорден е и броят на предварително подадените заявления – почти 26 хиляди.

Заради по-високият брой секции този път се очаква да няма дълги опашки пред урните, но пък прогнозите са това да доведе и до по-висока избирателна активност в Турция.

За БНР Ефраим Камбероглу, един от неформалните лидери на българската общност в Турция, заяви:

"Според мен тук ще се гласува масово, просто все още е рано. До 20 часа има време и мисля, че хората ще дойдат и ще гласуват, за да има вече в България правителство. Вече на всички им омръзна да гласуват. Няма големи опашки за гласуване в сравнение с предишни избори, защото секциите се увеличиха. Във всички квартали има с по две-три секции повече".

Според местните изселнически дружества пред урните може да дойдат около 100 000 души – това е повече в сравнение с предишните предсрочни избори през ноември, когато гласуваха около 90 хиляди български турци. 

По традиция напрежение в изборния ден в Турция има заради попълването на декларациите. Този път още в методическите указания е описано, че те могат да бъдат предварително попълнени и подписани.

Очаква се вотът в Турция днес да бъде наблюдаван от застъпници на партиите. Проливният дъжд в Истанбул допълнително демотивира хората да отидат да гласуват.

До 10 часа няма секция в Турция, в която гласувалите да са над 200 души.

Изборният ден продължава до 20 часа с възможност за удължаване с един час. 

Изборният ден започна без напрежение. Напливът рано сутринта не е толкова голям. Пред изборните секции има указания на турски език за работа с машините.

Повече чуйте в звуковия файл. 

Снимки: Тоня Димитрова
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!