Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България е цел на хибридните атаки на Москва"

Мартин Димитров: Паралелно да вървят преговорите за правителство и подготовката на Бюджет 2023

"До края на октомври трябва да бъде внесен вариантът на служебното правителство за бюджета"

Мартин Димитров
Снимка: Савина Спасова, БНР

"Паралелно на преговорите за съставяне на правителство трябва да започне подготовка за приемането на Бюджет 2023 и подготовка за приемане на 22 законопроекта, свързани с Плана за възстановяване. Ще поискаме съставяне на комисиите по бюджет и правната веднага след съставянето на парламента. За да върви законодателната работа веднага, а да не се чака да видим какво ще стане с първия мандат. Ще поискаме служебният министър на финансите да дойде в НС и да се проведе разговор по бъдещия бюджет. До края на октомври трябва да бъде внесен първият вариант, този на правителството, на Бюджет 2023 и парламентът за започне да работи по него".

Това заяви пред БНР Мартин Димитров, избран за депутат от "Демократична България" в 48-ото Народно събрание.

По думите му служебното правителство на президента Румен Радев е направило смени на хора на експертни позиции, "все едно ще управлява години напред" и изказа несъгласие с думите на вицепрезидента Илияна Йотова, че партиите не проявяват желание да съставят редовно правителство, което да управлява страната:

"Служебният кабинет е поискало удължаване на концесията на пристанището (на "Лукойл" - б.р.) в Росенец, което попада под санкциите на ЕС. Подобни решения не могат да вземат без обществен дебат. Можеше да се изчака".

Димитров изказа безпокойството на ДБ от това, че служебното правителство е започнало да се държи като редовно и да прави огромни промени на много места в държавата:

"В това ние виждаме голяма опасност".

"Интригата с т.нар. "българска следа" във взривяването на Кримския мост показва, че България е цел на хибридните атаки на Москва", коментира още Димитров и подчерта, че агресията на Русия може да бъде възпряна с даване на оръжие на Украйна.

Интервюто на Диана Янкулова с Мартин Димитров в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. Вижте го!



По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна