Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова: Партиите в НС оставиха впечатление, че не желаят да правят правителство

Снимка: Гергана Хрисчева, БНР

Вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че политическите партии, които ще бъдат част от следващия парламент, не търсят диалог, а по-скоро се готвят за нови избори. Според нея това ще задълбочи проблемите на хората и бизнеса, и ще увеличи недоверието в политическата класа. Йотова каза това в Сандански, където е гост на медицински форум.

Важно е идната седмица парламентът да бъде конституиран и да заработи час по-скоро, а повече от наложително е да се намери парламентарно мнозинство, което да излъчи редовен кабинет, защото:

"Чакат около 21-22 закона, без които няма да получим европейското финансиране. Това е голяма отговорност и тя е отговорност на новите народни представители. Затова се надявам на този разум", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, но уточни, че оптимизмът става все по-крехък от посланията, които излъчват политическите лидери:

"Но за съжаление, във вчерашния ден дискусиите, които виждам на най-високо ниво от председатели на парламентарни формации, не чух нито един от тях да каже: 

"Ние искаме да управляваме с вас". Всъщност, парламентарните партии ни оставиха впечатление на нас, българските граждани, че не желаят да правят правителство".

Какъв е другият вариант и колко лош е той?

"В една демократична ситуация отиваме на избори, което би било най-лошият вариант, според мен. Служебният кабинет ще продължава да изпълнява задачите си така, както ги е правил досега, колкото и трудно да е това, но ако някой си мисли, че ще направи следващата си предизборна кампания на гърба на служебния кабинет, това означава, не това, че примерно е виновен президента или, че те са против служебния кабинет. Такива политици са срещу българския народ".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Орбан

Унгария е готова да посредничи между България и РСМ за "приемливо и за двете страни решение"

Унгария е готова да посредничи между България и Северна Македония, за да бъде намерено решение, "което да е приемливо и за двете страни", каза на пресконференция в Охрид премиерът на Унгария Виктор Орбан, който е на двудневно посещение в Република Северна Македония. Той определи като историческа грешка, за която не вижда причина, разделянето на..

публикувано на 27.09.24 в 16:13

НАТО създава ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия

НАТО ще създаде догодина ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия, което ще има за задача водене на сухопътните операции на Алианса в Северна Европа в случай на военен конфликт, съобщи финландският министър на отбраната Анти Хякянен, цитиран от Ройтерс.  Финландия се присъедини към НАТО миналата година в отговор на пълномащабната..

публикувано на 27.09.24 в 16:06
Шигеру Ишиба , премиер на Япония

Шигеру Ишиба е следващият премиер на Япония

Бившият японски министър на отбраната Шигеру Ишиба ще е следващият премиер на страната. 67-годишният политик спечели лидерската битка в управляващата консервативна партия. В рамките на балотаж той спечели с 21 делегатски гласа повече от националистката Санае Такайчи, която можеше да бъде първата жена-премиер на Япония. Либералдемократичната..

публикувано на 27.09.24 в 16:05
Агенция за социално подпомагане

Правителството вдига със задна дата заплатите в Агенцията за социално подпомагане

Заплатите в Агенцията за социално подпомагане ще бъдат увеличени със задна дата, от 1-ви юли тази година. Това реши правителството с приети промени в устройствения правилник на Агенцията. Разходите за персонал за тази година се повишават с близо 15 милиона лева и ще има нови размери на индивидуалните месечни заплати. Необходимият ресурс е за..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Николай Христанов: Все по-силен е интересът към висше образование в чужбина

Има тенденция в последните две години на все по-силен интерес към висше образование в чужбина и повече заминаващи да учат навън. Това каза пред БНР Николай Христанов, организатор на проекта "Световно образование" , като обясни: "Това е породено от престиж на учебните заведения, по-модерна база, подходящи програми, дори някои по-нишови сфери,..

публикувано на 27.09.24 в 15:52

Работна група ще предложи изграждането на държавни буферни паркинги на граничните пунктове

Сформираната от служебният премиер Димитър Главчев работна група за разположението на буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по границите ни с Румъния и Гърция ще предложи построяването на държавни такива, като част от цялостната концепция за модернизация на граничните пунктове, които ще разполагат и със системи за управление на трафика...

публикувано на 27.09.24 в 15:45