Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата иска ГДБОП и ДАНС да проверят за хакерска атака срещу български сайтове

| обновено на 15.10.22 в 19:09
Снимка: Прокуратура на Република България

Не е имало нерегламентиран достъп до лични данни при днешните хакерски атаки към няколко интернет сайта на български правителствени организации, летища, медии и телекомуникационни доставчици, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. Атакуваните сайтове, сред които бяха и тези на президентската институция, Конституционния съд и на няколко министерства, са били временно недостъпни или зареждането им е било затруднено. Институционалните сайтове вече работят нормално, а съдържанието им не е засегнато.

От Министерството на електронното управление съобщиха, че атаката е овладяна своевременно, както и че спешните екипи на ведомството, МВР, ДАНС, "Информационно обслужване" и IT екипите на държавните администрации са работили през целия ден по предотвратяването на кибератаки с различни сила. От Министерството на електронното управление имат готовност да реагират и при нови ситуации. В разпространеното до медиите съобщение се казва още, че подобни кибератаки се случват ежедневно и не са прецедент.

Петър Кирков, директор "Мрежова и информационна сигурност" към ведомството поясни:

"Няма заплаха за информацията, няма компрометирана информация ,няма неоторизиран достъп, просто става дума за спиране на достъпа. На практика в момента това, което се случва - атакуващите променят метода си на атака, ние се адаптираме и съответно връщаме, ако някой сайт случайно е паднал, ние го връщаме онлайн. Този тип атаки се използват с цел постигане на политически цели. Тя е чисто имиджова, т.е. тя не нарушава по никакъв начин нито информацията, нито функционирането, всичко си работи. Обикновено атакуващите казват: "Ние ги съборихме, ние ги хакнахме" и всякакви такива бомбастични изказавния".

Главният прокурор Иван Гешев обаче определи случилото се като сериозен и очакван проблем и обяви, че хакерските атаки идват от руския град Магнитогорск:

"Обект на атака е българската държава и то българската държава като част от европейското семейство, защото обект на тази хакерска атака или на тези хакерски атаки са множество министерства, включително Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Министерство на правосъдието, Конституционният съд. Така че, това е сериозен проблем, той е очакван, аз не съм си правил илюзии, че такъв проблем потенциално не стои, предполагам, че не са си правили такива илюзии и българските служби за сигурност, защото на всички ни е ясно, че ние сме част от европейското семейство, ние защитаваме европейските ценности".

Главният прокурор увери, че прокуратурата ще си свърши работата и ще защити българския национален интерес и този на евроатлантическите партньори.

Зам. главният прокурор Борислав Сарафов потвърди, че атаката идва от руския град Магнитогорск, като уточни, че все още не е ясно дали става въпрос за един хакер или група хакери, както и "дали някой просто си играе, което е малко вероятно". 

"Това ще го установим в хода на нашето разследване. Надявам се по пътя на международната правна помощ да успеем да установим и конкретните лица, които стоят зад тази атака, а не само мястото, от където тя е проведена и откъдето се прави опит за дестабилизиране на нашата държава. Междувпрочем, от територията на Руската федерация това не е първата хакерска атака срещу нашата държава".

Сарафов припомни атаката срещу "Български пощи", която беше с руски почерк. Следствена тайна е дали случилото се е инициатива на отделни лица или държавни структури, добави зам. главният прокурор.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов написа в профила си в Туитър, че "проруската хакерската група killnet е обявила за свои цели българските институции (заради това, че даваме оръжие на Украйна)". Той допълва, че предвид мащабите, атаката е неуспешна.

Малко преди това Софийската градска прокуратура съобщи, че се е самосезирала по случая. Разпоредена е незабавна проверка, възложена на Държавна агенция "Национална сигурност" и на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на МВР.

Хакерските атаки със забавяне или временно ограничаване на достъпа до уеб страниците са лесни за изпълнение, обясни пред Българското национално радио бившият началник на сектора за борба с Киберпрестъпността в ГДБОП Явор Колев. Според него, в подобни случаи обикновено няма изтичане на информация:

"Такива атаки много лесно могат да бъдат свършени и от петокласник. Достатъчно е да се наеме поднет от тъмния интернет по 100-200 долара за определен период от време и тази мрежа от милиони компютри да извършва заявки към съответния сайт, който е обект на атаката, и да затрудни неговата работа, но в случая става дума да се обърне внимание на това, че сайтът на президента не е добре защитен. Не става дума за нещо, което е заплаха за националната сигурност".

От Министерството за електронното управление заявиха, че хакерската атака е овладяна своевременно и няма изтичане на данни от сайтове.

Руската хакерска група, позната като "Килнет"

Руската хакерска група, позната като "Килнет", пое в канала си в "Телеграм" отговорност за извършените атаки срещу сайтове на институции у нас.

От свои източници "Хоризонт" също потвърди, че именно това е групата, осъществила хакерската атака у нас. Кои са руските хакери, осъществили атаката?

Руската хакерска групировка "Килнет" подробно описва в канала си в приложението сайтовете на кои държавни институции у нас са атакувани. Според хакерите това са страниците на правителството, президента, министерствата на финансите, на отбраната, на електронното правителство и на вътрешните работи, страницата на Конституционния съд, както и сайтовете на министерството на правосъдието и здравното министерство.

Към момента няма официално потвърждение от властите у нас дали информацията, изнесена от руските хакери, е вярна.

От "Килнет" твърдят още, че са атакувани и сайтовете на трите летища у нас - София, Варна и Бургас.

"Килнет" е руска хакерска групировка, която е сформирана през март тази година.

По подобни начини са атакувани и други европейски държави преди време, сред които Румъния, Молдова, Чехия, Италия, Норвегия и Латвия.

Обект на атака от страна на "Килнет" е бил и сайтът на "Евровизия".

 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52