Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Черна гора на полуфинал на ЕП по хандбал

Французойките (в бяло) продължават напред.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Олимпийският шампион Франция и Черна гора си осигуриха място на полуфиналите на европейското първенство по хандбал за жени кръг преди края на втората фаза от надпреварата.

Французойките надделяха над Германия с 29:21 (13:9) в Скопие и с пълен актив от 8 точки си гарантираха първото място в група 2. Така те продължават борбата за четвърти пореден медал от континентален шампионат, като в серията спечелиха и единствената си титла досега  през 2018 година на родна земя в Париж.

Черна гора спечели драматично срещу Румъния с 35:34 (18:18) и си осигури второто място в групата с 6 точки. Двубоят беше много оспорван, като румънките имаха аванс от 21:19 в началото на второто полувреме, но с ключова серия от 5:1 момичетата на Бояна Попович обърнаха до 33:30 в своя полза пет минути преди края и не допуснаха да бъдат застигнати до финалната сирена.

Йованка Радичевич беше най-полезна за успеха с 8 попадения, включително и ключовото 24 секунди преди изтичането на редовното време за 35:33. Итана Гръбич също се разписа 8 пъти. За румънките, който останаха на последното шесто място в групата с 2 точки, изпъкна лидерката на състава Кристина Нягу с 9 попадения.    

Черна hора достигна до полуфиналите на eврошампионат за първи път след 2012 година, когато спечели златото в Белград.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна