Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на строителството в ЕС през септември, слабо понижение в България

Снимка: БГНЕС

Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на еврозоната се повиши слабо през септември, докато строителството в България се сви за четвърти пореден месец, показват данни на Евростат.

Строителството в ЕС нарасна през септември с 0,2% спрямо август, когато отбеляза спад с 0,9%, докато в еврозоната продукцията в строителството отбеляза още по-слабо повишение с 0,1% след понижение с 1,0% месец по-рано.

Най-силен спад през октомври отбеляза строителството в Полша (понижение с 5,8%), следвана от Португалия (с 2,7%) и Австрия (с 2,6%). В същото време най-силно повишение на продукцията в строителството беше отчетено Румъния (скок с 3,2%), Швеция (с 2,8%) и Унгария (с 2,2%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС се повиши през септември 2022 г. с 1,4% след повишение с 2,3% през август, докато в рамките на еврозоната строителството нарасна с 1,0% след повишение с 2,0% през предходния месец, отбелязвайки най-слаб растеж от декември 2021 г.

Най-силен растеж на годишна база в строителството през август беше отчетен в Румъния (скок с цели 26,2%), следвана от Словения (с 26,1%) и Австрия (с 6,3%), докато най-силен спад беше отчетен в Испания (понижение с 12,3%), Чехия (с 3,7%) и Германия (с 2,6%).

Според същото проучване на Евростат строителството в България през септември 2022 г. се понижи за втори пореден месец с 0,1%, като това представлява свиване на строителната продукция за четвърти пореден месец.

Продукцията в българското строителство на годишна база пък се понижи през септември с 1,2% (спрямо септември 2021 г.) след стагнация през август.

В рамките на третото тримесечие строителството в ЕС се понижи спрямо предходните три месеца с 0,7%,  в еврозоната - с 0,8%, а в България - с 1,2% (първо понижение в нашата страна на тримесечна база за тази година).

Спрямо година по-рано строителната продукция през периода юли - септември нарасна в ЕС с 2,2%, в еврозоната - с 1,9%, докато в България се сви с 0,7 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна