Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания е доставила на Украйна ракети с прецизно насочване "Brimstone"

Според британското военно министерство Русия и Украйна са съсредоточили "значителни" сили югозападно от Донецк

Ракета с голям обсег Brimstone на изложението Defense Security Equipment International (DSEI) в ExCel в Лондон, архив, 15 септември 2015 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания е доставила на украинската армия ракети с прецизно насочване "Brimstone-2", потвърдиха от британското министерство на отбраната.

В съобщението в Туитър не се уточнява количеството на доставеното оръжие.

"Brimstone" обикновено се изстрелват от хеликоптери или бомбардировачи, но Украйна ги използва в ракетните си войски.

Британското военно министерство съобщава, че Русия и Украйна са съсредоточили "значителни" сили югозападно от Донецк - край градовете Павловка и Угледар. Интензивните боеве в района продължават вече две седмици.

Руското командване разглежда този сектор от фронта като отправна точка за завладяване на онези части от Донецка област, които са все още под контрола на Киев, смятат в Лондон. Малко вероятно е обаче да успее да концентрира достатъчно качествени сили, за да постигне оперативен пробив, твърдят от британското разузнаване. До момента промените във фронтовата линия са незначителни, а загубите на руската морска пехота в района са тежки, според британските източници.

Сраженията в Източна Украйна продължават без съществени изменения във фронтовите линии, става ясно от съобщение на руското министерство на отбраната.

От ведомството твърдят, че руските войски са отразили украински контраатаки край Лиман, Соледар и Павловка - това са селища в Донецка област.

Ракетен удар по град Кривой Рог в централна Украйна е спрял превозите през този важен железопътен възел, съобщи руската агенция ТАСС.

В цяла Украйна стотици хиляди жители продължават да изпитват сериозни затруднения, поради прекъсвания на тока четири дни след последните бомбардировки по енергийната мрежа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна