Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рубриката „Избирам България“ на БНР-Бургас – в годишните награди за туризъм

| обновено на 05.12.22 в 10:28

През изминалия летен сезон БНР-Бургас стартира нова рубрика, в подкрепа на нашият туризъм. Защото, макар той да има редица нерешени проблеми, има и прекрасни места, които да се видят и емоции, които да се изпитат. Рубриката ни „Избирам България“ е сред финалистите в годишния конкурс на Министерството на туризма.

В рубриката „Избирам България“, в продължение на месеци, ви срещахме с различни хора – българи и чужденци, които избират почивката им да е в България – по родното Черноморие, но и във вътрешността на страната. Редица интервюта с хора, които за първи път почиват на това място, но и с такива, които за поредна година избират едно и също курортно селище. Разказвахме истории на пътешественици, но и на хора, които просто обичат българското Черноморие.

Ако искате да ни подкрепите в надпреварата, можете да го направите на сайта https://www.tourismawards.bg/art-online-22/#bnrburgas  в категория Журналистически материал на тема туризъм в онлайн медия.

В категорията „Иновация“ номинация има и за Демонстрационният и експозиционен център Акве калиде. Той е пример как история и технологични иновации могат да се обединят за още по-пълноценно преживяване. Номинация има и за „Един ден в Средновековния град“ – Крепост Туида – Сливен. Програмата е нова и образователна, с времетраене около 4 часа, включваща различни дейности-обиколка, беседи, средновековна кухня, занаяти, военно дело, устройство на града и забавления.

Три града са включени в категорията „Туристическа дестинация“. Созопол, град на загадки и вампири - ако има едно емблематично място на българското Черноморие, на което далечното минало среща модерното настояще, вперило поглед към морската шир, то това е Созопол. Пирати, вампири и светци разкриват древните тайни на града. Бургас – Фестивална дестинация №1 - градът продължава да се утвърждава като водеща фестивална дестинация и през 2022 г. Началото на фестивалното лято бе с новия тридневен Stereo Festival. За втора година се проведе и Solar Fest. Дестинация Регион Сливен – кръстопът на традиции, култури и епохи. Съвременният Сливен обединява функциите на стопански и духовен център с тези на областен и общински административен център.

„Акве Калиде“ и крепостта Туида са сред номинираните и за „Туристическа атракция/обект. В категорията „Специализиран туризъм“, номинирано е „Морско приключение до остров Света Анастасия и Ченгене скеле – Бургас“. През 2021 г. община Бургас се сдоби и с втория си туристически кораб – „Бургус“ – чисто нов модерен еко-катамаран. Заедно с кораба „Анастасия“ те обслужват туристически маршрути в Бургаския залив – до остров Света Анастасия и КТК „Ченгене скеле“. Този начин за комбиниран маршрут в залива позволява туристите да получат един качествен и уникален продукт в рамките на своята ваканция. Номинираните общини от региона са Бургас, Поморие и Сливен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна