Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Избирам България":

Южното Черноморие привлича Маргарита и семейството ѝ за 12-то лято


Най-южният град по Южното Черноморие - Ахтопол, привлече и това лято немалко туристи. Както повечето малки и китни градчета по българския бряг, той също посреща основно български семейства, дошли да намерят по-скоро спокойствие и красиви гледки, отколкото шумни партита и различни атракции. Точно там открихме едно от тях - семейството на Маргарита от Варна. 

"От 12 години сме по това Черноморие. По принцип отсядаме в Китен, но посещаваме и други места - Ахтопол, Синеморец, къмпингували сме и на Велека. Наскоро бяхме в Гърция и трябва да Ви кажа, че по нищо не ѝ отстъпваме. Не ми направи добро впечатление, например отношението към гостите. Цените бяха с малка разлика, малко по-евтино е, но не видях нищо, което да е по-хубаво от България. Тук природата е непокътната, има места, където човек да си почине пълноценно, а хората са приветливи. Това ни харесва и това ни връща всяка година", заяви Маргарита.   

По отношение на тазгодишния летен сезон, тя посочи: "Преди две години, когато дойде коронавирусът, беше по-слаб. Сега има леко подобрение, но пък хората, като че ли не са така предразположени да харчат. Просто има голяма инфлация - това е истината". 

По информация на Министерството на туризма за времето от 1 юни до 25 юли т.г. вътрешният пазар е водещ с над 990 хил. регистрации на българи в местата за настаняване. Очакванията са, че този летен сезон ще завърши на равнище малко над 80% от резултатите на миналогодишния. Какви точно ще бъдат числата - предстои да разберем, но до края на лятото има време, така че все още можем да му се насладим пълноценно, по възможност – на българския бряг.  

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шест бургаски обищини ще участват в туристически маркетингови кампании с "Фрапорт"

Над 19 проекта кандидатстват по новата Програма за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в България. Публично-частните партньорства имат за цел реализирането на маркетингови кампании в 14 държави – ключови пазари за българския туризъм. „Фрапорт“ си сътрудничи с 16 чуждестранни туроператора, 10 общини и..

публикувано на 04.12.23 в 15:37
Кулата на фаропазача е историческия вход на Порта и е построена в далечната 1903 г.

Ученици предлагат безплатен опознавателен тур на Бургас

Ученици от училище "Епископ Константин Преславски" предлагат безплатен опознавателен тур на Бургас. Началото е в 11 часа от Часовника. Младите  екскурзоводи, заедно с техния преподавател по теория и практика на „Екскурзоводско обслужване“ Николина Димитрова ще разкажат за  архитектурното и културно минало на града на всички онези, които се включат...

публикувано на 02.12.23 в 10:15

Природният газ поскъпва

Природният газ поскъпва от днес, като се очаква повишението да е с около 7.5 процента и синьото гориво да се продава за около 87 лева за мегаватчас без такси и налози.  Поскъпването няма да доведе до промяна в цената на парното и топлата вода, уверява председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов: "Ние сме определили цената на..

публикувано на 01.12.23 в 08:49

От действията на областния управител зависи кога ще започне възстановяването на алеята към Сарафово /обновена/

От действията на областния управител зависи кога ще започне възстановяването на алеята към Сарафово. Тя беше доразрушена по време на бурите през този месец. Година и четири месеца не може да се реши проблемът с пропадането й, обясни зам.-кметът Чанка Коралска. Постоянно имаме кореспонденция с областната администрация. Теренът е държавен, въпреки..

обновено на 30.11.23 в 17:32

Община Бургас вече няма правомощия върху бившето летище Равнец

Община Бургас вече няма правомощия върху територията на бившето летище Равнец и тя е държавна. 5-годишният срок, който държавата беше предоставила на общината терена, изтече. В момента територията е държавна собственост. Ние направихме всичко възможно чрез два инвеститора да си изпълним мисията, обяви днес на заседание на общинския..

публикувано на 30.11.23 в 16:24

Бургас с номинации в Годишните награди за туризъм

Бургас участва в 5 престижни категории в седмите Годишни награди в туризма, организирани от Министерство на туризма. Онлайн гласуването ще приключи на 5 декември.  В първата „Туристическа дестинация/обект/събитие“ категорично попада Остров Света Анастасия – твоята сцена под звездите . Всяко лято той привлича хиляди туристи, а благодарение на..

публикувано на 30.11.23 в 12:50
Габриела Руменова,

Проверявайте туроператора и мястото за настаняване преди резервациите за празниците

При планиране на резервация за предстоящите празници, трябва внимателно да се огледат както офертите, така и фирмите, които ги предлагат. Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“ съветва: „Важно е да сме внимателни, за да защитим своите икономически интереси и да се уверим, че всичко е безопасно. Ако потребителите..

публикувано на 30.11.23 в 08:20