Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка вдигна лихвата до 10-годишен връх от 3,1%, очаква нови повишения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийската централна банка повиши основния си лихвен процент до 10-годишен връх от 3,1% и потвърди, че са необходими по-нататъшни повишения, за да се ограничи висoката инфлация.

Резервната банка на Австралия (RBA) вдигна лихвения си процент с 25 базисни пункта до 3,1%, като това е осмото поредно повишение от месец май с общо 300 базисни пункта, с което лихвата достигна най-високото ниво от ноември 2012 г. - най-агресивен цикъл на затягане на австралийската лихва от далечната 1989 г.

Графика на основната лихва на Австралийската централна банка


След края на заседанието нейният управител Филип Лоу потвърди позицията от последните месеци, че каза, че членовете на централната банка очакват допълнително увеличение на лихвените проценти през предстоящия период, въпреки че добави, че това не е на предварително зададен курс.

"Размерът и времето на бъдещите увеличения на лихвените проценти ще продължат да се определят от постъпващите икономически данни и оценката на Борда на банката за перспективите за инфлацията и за пазара на труда“, каза Филип Лоу на пресконференция след края на днешното редовно заседание.

Според RBA инфлацията в Австралия ще достигне връх от около 8% тази година, преди да отслабне през 2023 г. и да достигне малко над 3% през 2024 г. Централните банкери потвърдиха ангажимента си да доведат инфлацията до целевите нива от 2 на сто и ще направят необходимото, за да постигнат това.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени