Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: Не на всяка цена трябва да има правителство

Кристиян Вигенин

БСП обмисля да сезира Конституционния съд по въпроса на решението на парламента, относно споразумението за изпращане на оръжие за Украйна. Това обяви в Сливен заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на социалистическата партия Кристиян Вигенин. Според него това решение е противоконституционно, защото дава възможност Министерски съвет да взема решения без знанието на парламента, заради алинея в споразумението, в която се казва, че изменението на споразумението не се счита за промяна. 

Вигенин призова още веднъж президента Румен Радев да наложи вето върху споразумението за военна помощ за Украйна, макар да изрази увереност, че то няма да бъде преодоляно, защото цитирам „коалицията на войната“ е много устойчива.  

"Ние не можем да ги спрем, очевидно, но бихме искали поне да правят нещата пред хората, открито, да се знае какво се прави и да бъде всичко законно и конституционно".  

Що се отнася до възможността да се състави правителство с мандата на "Продължаваме промяната", Вигенин коментира, че вероятно няма да се случи, предвид на това, че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" имат мнозинство.  

"Т.е., това мен ме навежда на мисълта, че въпреки конструктивния подход също няма да се събере мнозинство с втория мандат. Но, ако "Продължаваме промяната" успеят поне така да представят, така както заявиха като намерение една политическа декларация с приоритетите, това би било някакъв плюс, на който да стъпи вече носителят на третия мандат".  

"Не на всяка цена трябва да се прави правителство с третия мандат", каза още Вигенин. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна