Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В проект на Евгени Серафимов с школата му "Новите майстори"

В Кюстендил природата ще рисува на Богоявление

Снимка: Facebook/Новите майстори

Кюстендилският учител и художник Евгени Серафимов е замислил поредния си интересен проект и затова се моли да има студ към края на тази седмица.

Вдъхновен донякъде от динамиката на климатичните промени, затоплянето и намаляването на питейната вода в глобален мащаб, той иска за Богоявление (6 януари) да създаде голяма ледена скулптура с формата на кръст.

Формата дава посока за размисъл към християнството, освен това кръстът е и символ на кръговрат, цикличност, възкресение, обясни пред Радио София Серафимов.

"Радвам се, че Кюстендил е градът на Владимир Димитров-Майстора, но и място, където изкуството съществува под различни форми. На Запад изкуството отдавна е излязло от галериите, там творбите не се закачат само на стената. Това казват и моите ученици от школата "Новите майстори" -  много от тях учат в чужбина, връщат се и казват хубаво е тук, но къде е модерното изкуство. Затова и с проектите които правим много често излизаме вън от изложбените зали - в градската среда, на улицата."

В момента Евгени Серафимов е замислил проект в стил лендарт (land art - ландшафтно, пейзажно изкуство, сред природата).

"Това е изкуство, които (про)излиза от природата, стои в природата и след това изчезва отново в нея, без да нарушава баланса ѝ", поясни още художникът.

В основата на идеята е изграждането на ледена скулптура с формата на кръст край воден басейн до Кюстендил или в планински поток в района, в зависимост от температурите. Предвижда се ледени късове от този воден басейн да бъдат подредени в предварително изработена метална конструкция, която ще държи скулптурата, с размери 2,50 /2 метра.


Проектът ще проследи разтапянето на ледената пластика и връщането ѝ във водата. Целият пърформанс ще бъде заснет

"Ледът е много красив. На различно осветление, по различно време на деня ще изглежда съвсем различно. Светлината ще преминава през него и всъщност природата ще рисува. Нашата работа ще бъде да проследим как се разтопява и през какви фази преминава. Нали всъщност изкуството не е само да разкраси средата ни, но и да каже нещо на нас, човеците, да зададе някакъв въпрос", каза още артистът. 

Проектът е озаглавен "Изкуство без въглероден отпечатък", а разговорно Серафимов го нарича "Разпънат лед" и се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства".

За творбата всичко зависи от природата, включително и колко дълго време ще съществува. Но първо - дали ще стане достатъчно студено по Йордановден, та да има естествен лед...

Ако всичко мине успешно, през юни ще бъде показана изложба с фотографии от различните етапи на скулптурата.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна