Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските сили извършиха масиран обстрел на Краматорск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия заяви в неделя, че нейната армия е нанесла смъртоносен „ответен удар“ в източния украински град Краматорск, за да отмъсти за смъртта на 89 руски войници, убити в Макеевка в новогодишната нощ, съобщава АФП, като се позовава на съобщение на руското министерство на отбраната. Агенцията уточнява, че не е успяла да получи потвърждение на съобщението.

„Повече от 600 украински военнослужещи бяха убити“ в резултат на удар срещу киевските войски, разположени в две сгради в Краматорск, използвани като казарми”, твърди се в изявление на руското министерство на отбраната, което нарече атаките „ответен удар“.

В събота журналисти от АФП в Краматорск, който се намира в източния Донецкия район, са чули най-малко четири експлозии преди полунощ.

Двете страни отбелязаха православната Коледа в събота. Руското министерство на отбраната не каза кога точно е нанесен ударът, но каза, че руското разузнаване "през последните 24 часа" е потвърдило пунктовете за временно разполагане на украинските въоръжени сили в Краматорск. Повече от 1300 украински войници са били настанени в две сгради, твърди Москва.

По-рано в неделя Павло Кириленко, ръководител на областната администрация на Донецк, съобщи, че руснаците са извършили седем ракетни атаки срещу Краматорск. Той добави, че са нанесени щети на "учебно заведение, промишлен обект и гаражна кооперация", а също, че няма пострадали.

При новогодишно нападение Украйна удари сграда в окупирания източен украински град Макеевка, използвана като казарма. Русия призна, че 89 войници са загинали, което е най-голямата еднократна загуба от украински удар.

Руският президент Владимир Путин нареди 36-часово прекратяване на огъня, за да позволи на православните християни да отбележат Коледа, която се празнува на 7 януари в Русия и Украйна. Едностранното прекратяване на огъня приключи в 23:00 часа в Киев в събота. 


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна