Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 40% от германските компании очакват спад на производството през 2023 г.

Четири от десет германски компании очакват свиване на техния бизнес през 2023 г., като обвиняват за това високите разходи за енергия, проблемите с веригите на доставки и продължаващата война в Украйна, показа проучване на Германския икономически институт (IW), цитирано от Ройтерс.

"Рискът от недостиг на газ през зимния сезон 2022/23 г. вече не е толкова сериозен, колкото беше през лятото на 2022 г., а оттогава енергийните цени се понижиха. Те обаче остават на високо ниво и не могат да бъдат изключени прекъсвания на производството", посочва IW в оповестеното днес проучване.

"Освен това, едва през 2023 г. ще стане ясно колко обширни газови и енергийни доставки могат да бъдат натрупани за следващата зима и степента на всички възможни прекъсвания, които могат да възникнат през 2023 г.", добавя немският институт.

Проучването сред около 2500 компании показа, че около една трета от компаниите очакват производството да стагнира, а останалата една четвърт прогнозира, че бизнесът ще расте.

Очаква се най-голямата европейска икономика да се свие през тази година с 0,3% - най-сериозен спад сред страните от Г-7, тъй като Германия беше засегната негативно от внезапното спиране на газовите потоци от Русия, според Международния валутен фонд,

Перспективите са особено мрачни в германския строителен сектор, където повече от половината компании, анкетирани от института IW, очакват спад в производството и само 15% очакват по-голям бизнес.

Картината е малко по-светла в индустрията, където 39% от анкетираните компании прогнозират спад, воден от предпазлива оценка за потребителските и основните индустрии.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна