Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Руският наратив е доста широко споделян в България, а ефектът от тези позиции е прокремълски"

Димитрина Петрова: Ние търсим с лупа руското влияние у нас, а украинците виждат слона в стаята

Зависимостите от Русия и от Запада не са еднакви, смята тя

Димитрина Петрова
Снимка: Личен архив

Българската общност за либерална демокрация (БОЛД) и Съветът за външна политика "Украинска призма" организират дискусия от поредицата "Българските пътища в сянката на войната". Темата е "Видими и невидими анклави на Русия в България".

"Ние сякаш гледаме страната и с една лупа търсим къде е руското влияние, докато украинците, гледайки отвън и бидейки във война, виждат слона в стаята", коментира пред БНР Димитрина Петрова от БОЛД.

"Те на първо място поставят състоянието на въоръжените сили. Анализират всичко по родове войски, какво оборудване къде има. "Чакайте, нали са в НАТО от 2004 година, защо армията им е от Съветския съюз?"

Главното разделение в украинското общество преди войната беше и си остана между хора, които гледат към Кремъл и хора, които гледат към свободния свят, заяви Петрова в предаването "Преди всички".

Тя акцентира върху "поставянето под един знаменател на влияние от Русия и влияние от Запада". Според нея зависимостите не са еднакви.

"Не може да ги поставяме под един знаменател и не може да иронизираме тази зависимост, както прави в последното си нашумяло интервю президентът Радев. Той иронизира хората, които се тревожат за руска зависимост и казва - по газопровода ще потече Путин, така ли, и заявява в пряк текст, че него го интересува цената на газа за българския потребител и точка, нищо друго."

Руският наратив е доста широко споделян в България, а ефектът от тези позиции е прокремълски, отбеляза още Димитрина Петрова.

Дискусията може да се проследи онлайн във Фейсбук от 14 часа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна