Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФИА откри процедура за кандидатстване на нови отбори във Формула 1

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Формула 1 направи голяма крачка към разширяване на стартовата решетката, след като днес Международната автомобилна федерация (ФИА) стартира процедура за кандидатстване на нови отбори, съобщава АП.

Това е отлична новина за "Андрети Глобал", за която Майкъл Андрети иска да си партнира с марката "Кадилак" на "Дженерал Мотърс". Американският алианс лобира пред ФИА да се присъедини към Формула 1, но се сблъсква с опозицията от настоящите състави, които са притеснени, че евентуален 11-и отбор ще намали приходите им.

От ФИА обявиха, че има "голям интерес от редица потенциални кандидати", но не назова нито един от тях. Потенциалните кандидати ще бъдат разпитани за техните екологични инициативи и как биха постигнали "положително въздействие върху обществото", след като се присъединят към Формула 1.

"Разрастването и привлекателността на световния шампионат на Формула 1 на ФИА е на безпрецедентни нива", каза президентът на централата Мохамед Бен Сулайем.

"ФИА вярва, че условията са подходящи за заинтересованите страни, които отговарят на критериите за подбор, да изразят официален интерес към участие в шампионата", добави той.

От ФИА не казаха до кога ще продължи подаването на кандидатурите, кога може да се вземе решение за евентуални нови отбори или кога те ще могат да започнат да се състезават, въпреки че Бен Сулайем спомена новите правила за двигателите през 2026 година като фактор, който привлича интерес от потенциалните нови тимове.


По публикацията работи: Борислав Нинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна