Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: Не може да се появим с различни екипи и кандидати

"Екипът на София" иска децентрализация и общ кандидат с партиите на промяната

"Създали сме "Екипът на София" за едно съвместно действие, което включва партии, но отива отвъд партийните ядра"

Жоро Пенчев и арх. Любо Георгиев
Снимка: Ирина Недева

Нов модел за управление на столицата представиха пред симпатизанти и политически лица от организацията "Екипът на София". Той се базира на прозрачен процес по създаването на коалиция, в която гражданите и експертите имат ключова роля.

„Един кандидат трябва да бъде представител на такава коалиция, която да разсъждава и действа като едно цяло. Това е единственият начин, по който може да спечелим отново хората в София и на други места в страната, които са разочаровани от политиката-от делението и следването на партиен интерес. Необходимо е да има един кандидат, една листа и един екип, който е сработен и известен преди изборите, за да може гражданите да се запознаят с него“, обясни пред БНР Жоро Пенчев, който е експерт по компютърни науки, управление, икономика и технологии. Той е един от двигателите на организацията.

Друга водеща фигура е архитект Любо Георгиев, който обясни в предаването „Хоризонт до обед“, че моделът,  за чието постигане работят, е свързан с екипност.

„Вярваме, че през обща работа може да постигнем по-добър град. Има хора, които са ангажирани с настоящето и бъдещето му. Създали сме Екипът за едно съвместно действие, което включва партии, но отива отвъд партийните ядра.  Въвлича, както експертни организации, така и квартални общности. Да намерим противоречията е лесно, но ние търсим допирните точки“.

Заради Любо Георгиев организацията получава подкрепа и от известната ни тенисистка Магдалена Малеева.

„Знам какво може да направят той и неговият екип. Затова ги подкрепям“.

Съвместната работа между Пенчев и Георгиев датира от поне 5-6 години. Работили са по създаването на голямата общинска стратегия „Визия за София“.

„Това беше първият светъл лъч, че може да се постигне координиране на случващото се в един град. Когато имаме споделена идея, тя има по-голям шанс да се случи.  Управляващите обаче не припознаха изпълнението на тази стратегия. За мен това беше водещ мотив да се присъединя към "Екипът на София“, обясни Пенчев.

Научната фантастика, която заема голяма част от работата му, той приема за нещо, което дава полезни инструменти за живот в едно по-добро общество.

„Екипът на София, предлагайки нов модел, прави нещо подобно. Да сглобим елементи, които работят и да постигнем по-добър резултат“.

Георгиев пък обясни, че част от "Екипът на София" е работил в Общината, но не на оперативното, а на стратегическото ниво.

„Събирахме данни и правехме анализи, привличахме към провеждане на  диалог. Но нямахме инструментите, не бяхме овластени да ги прилагаме“.

Имаше опит за капитализиране върху доверието и популярността, които изграждахме, посочи още той.

На първото голямо събитие, организирано от "Екипът на София", присъства и бившият премиер Кирил Петков.  

„Бъдещето на София идва със смяната на модела. Трябва да направим един голям общ екип. Всеки може да допринесе за промяната на този град. Необходими са хора, които имат мечта, но и знания. Трябва да има сплотеност и координация, но не и деления. Сигурен съм, че от „Спаси София“, "Екипът на София" и ДБ също ще работят в тази насока. Не може да се появим с различни екипи и различни кандидати“.

София е 25% от население на България, напомни Петков.

Това ще бъде един дългосрочен пробив на статуквото. Трябва да има обща визия. Въпросът е, че ни трябват повече хора, готови да платят цената на промяната. Гражданските организации и хората, на които им пука са много повече“.

Константин Павлов, който е кмет на район „Лозенец“, също смята, че сегашният модел на управление трябва да се промени.

Прекалено е централизиран, има много власт по високите етажи. Всички общини в България се управляват от няколко министерски кабинета. Финансовият модел е дълбоко сбъркан. Трябва да се върви към финансова и административна децентрализация. Повече власт да бъде свалена надолу, по-близо до гражданите. Така се решават най-добре проблемите. Хората ще се чувстват по-ангажирани“.

Архитект Георгиев също смята, че трябва да се дадат повече права и отговорности на местно ниво.

„Да се делегират дори на квартално ниво. Кварталите да имат собствен бюджет и хората да решават за конкретни неща-градинка, пешеходна зона, спирка, детска градина, тротоар. Общината може да е координатор и медиатор. Тя трябва да подкрепя местните общности“.

Музикантът Васил Гюров мисли, че нов модел ще бъде трудно да се случи изведнъж, но все пак е оптимистично настроен.

„Оптимист съм. Виждам нова енергия. Най-радостното е, че има хора, които са разбрали, че за да искаме промяна, трябва да участваме активно в процесите на обществото“.

Пенчев също е оптимист.

„До изборите трябва да се обединим всички. Да работим с цялото натрупано знание за София“

Цялото интервю на Ирина Недева с архитект Любо Георгиев и Жоро Пенчев може ад чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени