Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес отбелязваме Международния ден за борба с рака

Евгения Александрова: Комплексната грижа за онкоболен започва още от поставяне на диагнозата

Асоциацията на пациентите в онкологични заболявания настояват за професия "Пациентски навигатор"

Снимка: facebook.com/oncobg.info

"Биомаркерите или така нареченото генетично изследване на проба от злокачествен тумор дават информация на лекарите кое от възможните видове лечение ще бъде най-ефективно за даден пациент. Те трябва да влязат в диагностиката на раковите заболявания, за да се прецизира лечението и дори то да стане по-евтино", каза за „Хоризонт“ Евгения Александрова, основател и председател на Асоциацията на пациентите в онкологични заболявания.
Днес отбелязваме Международния ден за борба с рака.

Според Евгения Александрова идеалният вариант за подкрепа на човек, разбрал че е болен от рак, е въвеждане на регулация, осигуряваща комплексна грижа за пациента, още от мига, в който бъде поставена диагнозата.

"Още с поставянето на диагнозата се включва палиативна грижа, включва се психолог, чиято роля е много важна - той трябва да овладее притеснението на пациента. Да го върне в нормалното възприятие, за да може той да положи усилия да поддържа ефективен диалог с лекаря, той трябва да чува какво му казва лекарят, да осъзнава, да разбира. Защото лекарят има нужда от партньорство в този процес", обясни още в "Закуска на тревата" Александрова.

От асоциацията работят за въвеждане на професията "Пациентски навигатор" и съответната регулация в здравната система.

"Навигацията и личната асистенция са практика в много държави, в големи центрове, които обслужчват огромен брой пациенти. У нас като началото можем да направим така, че да се подготвят такива хора в академичните звена. В тази работа 90 процента са социални умения.
Следващата стъпка ще бъде да преговаряме със здравните институции да намерят мястото на този вид грижи - дали ще бъдат към болниците или към определена структура на здравното министерство, това ще го решат експертите", изтъкна още Евгения Александрова.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна