Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Синдикатите настояват за максимално справедливо определение за понятието "енергийна бедност"

Димитър Манолов
Снимка: БГНЕС

Синдикатите настояват за максимално справедливо определение за понятието "енергийна бедност" у нас, което ще залегне в законодателството.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира, че енергийно беден не е само човек, който не може да си плаща сметката за ток:

"Енергийната бедност включва много повече неща, за които разговора трябва непременно да почне. Например, това, което ни очаква - енергийно беден е този човек, който не може да си купи фотоволтаични панели и да си ги сложи на покрива и така да си помага в плащането на сметките. Енергийно беден е този човек, който не може да си смени електроуредите с енергоспестяващи, за да харчи по-малко енергия и да заплаща по-малки сметки. Можем да продължим по тази тема още надалеч, но темата стои и по нея трябва да се работи, нещо, което не се случва".

Димитър Манолов настоя Министерството на енергетиката да ускори дискусията и приемането на промените в законодателството, които да определят критериите за енергийна бедност, които ще са основа за подпомагане на тази категория хора в страната.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.