Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рилският манастир има забележки към пътя за Светата обител

Рилски манастир
Снимка: rilskimanastir.org

Състоянието на пътя Рила-Рилски манастир е обсъдено на среща при игумена на Рилски манастир Адрианополския епископ Евлогий в края на седмицата, каза за БНР областният управител на Кюстендил инж.Александър Пандурски. Игуменът и монасите не са доволни от институциите по поддържането на пътя до Светата обител, не са изпълнени някои предписания от оглед, направен от експерти по 20-километровото трасе през есента, октомври-ноември м.г. 
Още през есента беше констатирано, че е счупено огледало при павирания път при западното крило на манастира, както и  изкъртен пътен знак, което създава предпоставки за ПТП. 
Монтиране на ново огледало и смяната на пътния знак, трябва да направи Община-Рила, което още не е станало. Фирмата изпълнител на построения автотунел при 17-я километър над с.Пастра не беше почистила непосредствено до пътното платно, не е подменена и маркировката, там има откраднати пътни знаци. 
И при меката зима често има паднали камъни в някои от участъците, които трябва да се премахват своевременно. 
В срещата трябвало да участва и шефът на АПИ инж.Владислав Ангелов, който обаче бил възпрепятстван. Според експерти състоянието на пътя Рила-Рилски манастир е много добро, там за рехабилитация са похарчени над 20 млн. лева, поддържането му също е добро, а ако има усложнения в отделни дни, това е нормално за високопланинско трасе като това до Светата обител.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна