Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християни и мюсюлмани в Кърджали се обединиха в подкрепа на пострадалите от земетресението

Християни и мюсюлмани в Кърджали се обединиха в подкрепа на пострадалите от разрушителното земетресение в Турция
Снимка: Община Джебел

Християни и мюсюлмани в Кърджали се обединиха в подкрепа на пострадалите от разрушителното земетресение в Турция. Във всичките седем общини на областта и големите села са разкрити пунктове за събиране на помощи. Те ще отпътуват с камиони за Одрин, откъдето ще бъдат разпределени за пострадалите райони. Общи молитви в джамията и в църквата са част от съвместната кауза, която показват и днес различните вероизповедания.

Вълна от съпричастност. Така може да се определят действията на християни и мюсюлмани в Кърджали след трагедията в съседна Турция. Държавата, където голяма част от жителите на региона имат близки и роднини. Ден след трусовете в Кърджалийско бяха разкрити центрове за събиране на помощи. Освен в БЧК, специални места бяха обособени във всички общини и в 117-те села в община Кърджали. В един от тези центрове потокът от дарители започна още сутринта и само за един час дойдоха 40 души.

„Хората носят одеяла, храни и дрехи. Ако там не се приемат дрехи второ употреба, те ще бъдат използвани за други инициативи на община Кърджали. Не връщаме никого, независимо какво носи“, каза кметът Хасан Азис. 

Сред дарителите има и деца. Първото от тях бе 10-годишният Манол Гаренов, син на енорийския свещеник отец Петър.

„Гледахме по турската телевизия за пострадалите хора и ми стана много жал. Реших да си даря всички пари от касичката. Отидох в Регионалното мюфтийство и там ги дарих. Всички деца трябва да дадат от парите си, за да помогнат на бедстващите хора“

И други негови връстници са последвали примера му.

„Снощи един ученик дари малко одеяло и пари, които е пестил. Не е искал да му бъде записано името. Тази трагедия явно е докоснала и децата“

Християни и мюсюлмани в Кърджали се обединиха в подкрепа на пострадалите от разрушителното земетресение в Турция

Събраните в Кърджалийско дарения ще пътуват до Одрин, първият турски град след границата. Договорка за това е постигната между кмета Хасан Азис и турския му колега Реджеб Гюкан. Властите в Одрин са готови да съдействат на всеки от България, който иска да помогне на бедстващите хора. От Одрин даренията много бързо ще достигнат Южна Турция, убеден е Хасан Азис.

„Цял свят започва тази организация, но тъй като ние сме много близо, това, което съберем, може да стигне първо до нуждаещите се“

Местните хора с близки оттатък границата са притеснени от ситуацията. Те споделят своите чувства и търсят подкрепа от общината в Кърджали.

"В момента има много трудна връзка по телефона с местата, където са земетресенията. Там не работят магазините, банките, пътищата са разрушени. Ние съдействаме с телефонни разговори. Готови сме да съдействаме по всеки един въпрос, по който ес обърнат към нас“

Набирането на дарения е само малка част от общата кауза на християни и мюсюлмани в Кърджали. Още утре в централните джамия и църква ще бъдат отслужени молитви за загиналите при земетресенията и за възстановяване на пострадалите. Районното мюфтийство е едно от местата, станало център на хуманитарната помощ. Районният мюфтия Басри Еминефенди вярваме, че ако подадем ръка, ще преодолеем по-бързо тази трагедия. 

"След петъчния намаз ще се набират средства. Във всяка джамия ще се прочете молитва“

Засега Светият синод не е дал указания как църквите да събират помощи за пострадалите в Турция. Местните християни сами търсят храма за своите дарения.

„Тук всеки българин приятел турчин. Събираме парични средства и ги предаваме на мюфтията. Така по-бързо ще стегнат до хората“, обясни отец Петър от църквата "Свети Георги Победоносец". И докато говореше за пострадалите, се разплака.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени