Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рамиз Чинар: Изборното законодателство в Турция позволява при война, природни бедствия и други извънредни положения изборите да се отложат с една година, ще реши президентът

Доц. Илкер Чолту: Няма човек в района на земетресението, който да не е загубил близък

Сред загиналите има изселници от България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма човек в района на земетресението, който да не е загубил близък. Това разказа пред БНР доц. Илкер Чолту от Адана, който е преподавател по немски език в Университета „Чукурова“.

"Получаваме много съобщения за загинали и пострадали студенти и преподаватели. Мъката е голяма. Тя е навсякъде". 

До 20 февруари всички занятия са преустановени.

Град Адана беше силно засегнат от опустошителните трусове.

„Градът ни е разделен на стара и нова част. В Стария град къщите са с ниско строителство, в новата част има 20, даже 30-етажни блокове. Трусовете засегнаха тези високи сгради. В старата част къщите са непокътнати".

Противоземетръсните норми са спазени, но на малка площ са построени 15-20 етажни сгради, обясни още доц. Илкер Чолту.

"Според нас земята не успя да поеме тази тежест".

На четвъртия ден след разрушителните трусове в Турция надеждата за спасяване на хората не е изгубена. Милиони хора са засегнати от бедствието. Хиляди са настанени във временни жилища и палатки. Живеят в страх от следващ трус. Спасителните работи продължават денонощно.

Спасителите се ориентират, когато чуят зов за помощ изпод срутените сгради. Близките на затрупаните също стоят денонощно до сринатите сгради. Надеждата да прегърнат отново близките си понякога се оправдава. Късно снощи спасители откриха оцелели в Газиантеп.

На места обаче помощта не успява да пристигне на време. Според Мюмюн Топчу, който преди часове се завърна от Адана, причината е в обширната територия на труса. Той напомни, че България е била сред първите страни, оказали помощ и това е повод за гордост за българските изселници там.

„Трагедията е много голяма. Помощта не може да стигне веднага-говорим за територия, която е по-голяма от тази на България. Засегнато е население от 15 милиона. Има разрушени пътища. Турция не беше изоставена. От цял свят идват помощи и спасителни групи“.

Започнаха да пристигат и вести, че сред загиналите има изселници от България, каза той. 

Тъжната новина беше потвърдена снощи. Близките на 28-годишната Айлин Канмаз от кърджалийското село Бял извор съобщиха, че под развалините на жилищния им блок в град Хатай са открити телата на 5-годишната й дъщеря и на бащата Мустафа. Айлин Канмаз и 7-месечният им син все още са в неизвестност.

Роденият в Силистра писател Рамиз Чинар казва, че природното бедствие е изместило злободневната тема за президентските избори. Дали те ще се отложат, ще реши президентът Ердоган.

„Въпреки че президентът посочи датата 14 май, официално решение няма. Преди земетресението може да се каже, че президентската кампания беше започнала. Сега дневният ред се измести. Според изборното законодателство при война, природни бедствия и други извънредни положения изборите могат да се отложат с една година от датата на обявяването“

След среща с пострадали в Хатай, президентът Ердоган каза, че в района работят над 20 хиляди спасители, а на местата на срутените сгради за една година ще построят нови.

Цялото интервю на Севда Дюкянджи с доц. Илкер Чолту може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в политиката

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в социалната мрежа "Екс". Премиерът на Испания направи това смайващо изявление, след като вчера испански..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира пред журналисти как изглежда отвън политическата ситуация в България и как това ще се отрази на..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00