Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22 членки на ЕС с предварителен интерес за обща поръчка на природен газ

Марош Шефчович
Снимка: Пресслужба на ЕК

22 страни членки са изразили предварителен интерес за обща поръчка на над 17 млрд. куб. м газ са следващите 3 години. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след второто заседание на Управителния съвет на енергийната платформа на Общността, в която са участвали високопоставени представители на страните-членки.

Той уточни, че към тях трябва да се прибавят и 4 млрд. куб м газ за Молдова, Украйна и Сърбия.

Еврокомисар Шефчович не каза кои 5 държави от ЕС не са представили предложенията си за необходимите им количества синьо гориво, но подчерта, че е поискал те да направят това възможно най-бързо. Той изрази очакване необходимите обеми да са налични на световния пазар в началото на април.

Шефчович заяви, че в момента хранилищата на газ в ЕС са запълнени над 60 на сто от капацитета им, което е два пъти повече от обичайното за този период на годината, но предупреди:

"Както ви е известно, цената на газа в ЕС остава инфлационна. Например, тя е почти 7 пъти по-висока, отколкото в Съединените щати. Това, разбира се, се отразява на конкурентоспособността на ЕС и на стандарта на живот на нашите граждани. И тъй като съм наясно, че търговията с енергия е преди всичко въпрос на бизнес, за нас тази платформа има и политическо измерение - тя отново показва как европейските играчи могат да се обединяват по време на криза."

Компанията "Призма" ще помогне по-късно този месец за първата стъпка към съвместната поръчка на синьо гориво, каза още еврокомисарят. Той съобщи, че се предвижда създаването на т. нар. централна схема на купувача, при която една фирма ще преговаря от името на по-малки газови компании и потребители.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна