Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад уличава Джонсън в нарушаване на правилата на събирания на Даунинг стрийт

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Бившият британски премиер Борис Джонсън се бори за политическата си кариера, след като от комисията, която разследва дали е подвел депутатите за събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун, заявиха, че нарушаването на правилата е "очевидно", пише вестник "Таймс".

Комисията по привилегиите и поведението на депутатите публикува документ от 23 страници, в който подробно описва четири момента, за които смята, че Джонсън е подвел Камарата на общините, което потенциално означава, че това е "неуважение към парламента".

Един от свидетелите на купоните е цитиран да казва, че самият Джонсън е казал на претъпкано събиране на Даунинг стрийт 10 през ноември 2020 г., че "това е вероятно събитието с най-малка социална дистанция в Обединеното кралство".

И докато приятели на Джонсън се опитват да му помогнат, свидетелствайки в негова полза и в подкрепа на твърденията му, че той не е нарушавал съзнателно правилата, комисията разпространи нови снимки от купоните.

Въпреки че комисията все още не е обсъждала каква санкция може да бъде наложена на Джонсън, ако вината му бъде установена напълно, високопоставени парламентарни източници заявиха, че уликите в междинния доклад вече са толкова силни, че той може да бъде отстранен от Камарата на общините за повече от месец. Това означава, че той дори може да бъде изправен пред извънредни частични избори в неговия избирателен район.

Решението на комисията трябва да бъде одобрено от Камарата на общините. Това означава, че на премиера Риши Сунак може да се наложи да избира дали да лобира сред депутатите да подкрепят или не Борис Джонсън, коментира "Таймс".

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!