Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трудно ще бъде на Запада да спечели глобалния юг на своя страна"

Велина Чакърова: Ако Русия успее военно в Украйна, ще сме в напълно нов геополитически свят

Не е в интерес на Китай да има сериозен вакуум в геополитически план, ако Русия загуби войната в Украйна, смята анализаторът

Служител подготвя знамената за срещата на външните министри от формата Г-20 в Индия. Март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три неща след 24-ти февруари 2022 година напомнят на Студената война. На руската агресия срещу Украйна се гледа като на война на марионетки. Не в Украйна, разбира се, но в Москва и Пекин, а от там и в други части на света, където смятат, че войната в Европа си е европейски проблем. За Запада войната е част от междусистемен конфликт между демокрацията и автокрацията. Същевременно след нахлуването на Русия в Украйна световните сили поведоха борба за съюзници в този глобален конфликт. Това ясно пролича по време на Общото събрание на ООН миналата седмица. Най-усилено се ухажват онези държави, които в годините на Студената война наричахме "необвързани", а днес – глобален юг. Третият признак, по който днешните времена приличат на Студената война, е идеологическото втвърдяване в политиката – особено в Русия, но все по-ясно видимо в отношенията между системните противници САЩ и Китай, което пък втвърдява връзките между Пекин и Москва. Както Мао Дзъдун и Йозеф Сталин, така днес Си Дзинпин и Владимир Путин категорично се противопоставят на доминирания от Америка световен ред.

"Днес на украинска земя с кръв се пише нов световен ред", казва Велина Чакърова, геополитически анализатор, бивш директор на Австрийския институт за външна политика и основател на агенция за геополитически анализи "Face". 

Ако Русия успее във войната срещу Украйна, ще сме в напълно нов геополитически свят, в който Китай ще има силен интерес от това да държи Америка и Европа заети на Стария континент, занимавайки се с една много по-мощна ревизионистка сила в Москва, докато Пекин се готви за голямата системна битка със САЩ.  

Това мнение изрази Велина Чакърова в интервю за БНР. 

Велина Чакърова/Снимка: Личен архив

Китай най-много се страхува от сценарий на три фронта – Южнокитайско море, Тайван, Индия, смята анализаторът.  

Не е в интерес на Китай да има сериозен вакуум в геополитически план, ако Русия загуби войната в Украйна, посочи още тя в своя анализ. 

За момента обстановката е показателна за това, че Китай няма интерес да се откаже от подкрепата си за Русия, категорична е Чакърова.  

Регионалното съперничество между Китай и Индия ще се засилва и обостря, а Русия се позиционира между двете сили, прогнозира Велина Чакърова. 

"Ще наблюдаваме един интересен геополитически триъгълник." 

Ако Русия спечели войната в Украйна, се очаква много засилено регионално позициониране от страна на Москва. Същевременно Русия има интерес от това регионално противоборство между Китай и Индия, защото е доставчик на военна помощ и за двете страни, заяви Велина Григорова в предаването "Събота 150". 

Русия ще продължава да разчита на всеобхватната подкрепа на Китай във всяко отношение, в бъдеще най-вероятно и във военно, отбеляза Велина Чакърова. Според нея ако Китай реши да подпомага Русия и военно, това ще е окончателно свидетелство, че се намираме в сценарий на Световна война 2.0

Най-високопоставеният китайски дипломат и член на полютбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия Ван И на среща с руския президент Владимир Путин в Кремъл. 22 февруари 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато на Стария континент всички европейски държави и институции от година се занимават само с войната в Украйна, то в Латинска Америка, в Африка, на азиатския континент виждат тази война в по-различна перспектива. Околният свят гледа на войната в Украйна "като на война, която води до повече глад, повече военни конфликти, повече протести", отчита Чакърова. 

По думите ѝ, когато говорим за страни като Китай и Индия, които вече имат ключова роля в Африка и Латинска Америка, виждаме по-различно настроение към тази война, не само спрямо двустранните връзки с Русия. 

Германският канцлер Олаф Шолц и индийският премиер Нарендра Моди на среща в Ню Делхи, февруари 2023 г.  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Запитана може ли Западът да "спечели" глобалния юг, Велина Чакърова коментира: 

"Трудно ще бъде на Запада да спечели глобалния юг на своя страна. Тези системни процеси текат вече от доста време. Китай е вече търговски партньор номер 1 на всички африкански държави без изключение. Индия, която според много анализатори и според МВФ се очертава да се превърне в икономическа сила номер 3 на света в това десетилетие, открито се обяви, че иска да стане лидер на глобалния юг, като имате предвид не само икономически връзки, но и политическо лидерство." 

Предвид ролята на тези два азиатски гиганта и нарастващата роля на АСЕАН като нов търговски блок, е трудно да си представим как ЕС и другите атлантически партньори ще започнат тази дипломатическа битка да "спечелят отново сърцата на глобалния юг", добави тя. 

Налице е и исторически натоварено минало от колониалния период - глобалният юг да възприема Запада като причина за всички социално-икономически проблеми, които тези държави имат, посочи още тя. По думите ѝ сега, в условията на конкуренция, тези държави могат да избират кой модел отговаря на техните интереси

Класическата схема на Запада досега с помощи за развитие и хуманитарна помощ няма да е достатъчен. Ще трябва да се предложи нов модел на отношения – "на равна нога", смята Чакърова.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!