Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган насрочи за 14 май изборите за президент и парламент в Турция

Президентът на Турция Реджеп Ердоган
Снимка: aa.com.tr

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ, с който насрочи президентските и парламентарни избори в страната за 14 май.  

На изборите за президент един срещу друг ще се изправят кандидатът на Републиканския алианс Ердоган и кандидатът на опозиционния Народен алианс Кемал Кълъчдароглу. 

В момента коалицията, водена от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Ердоган, включва Партията на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели и на крайнодясната Партия "Велик съюз", която разполага с едно депутатско място в 600-членния меджлис. 

Опозиционният Народен алианс, т.нар. „шесторна маса“ се води от Народнорепубликанската партия на Кемал Кълъчдароглу, в която участват още Мерал Акшенер (председателката на Партията на доброто), както и лидерите на ислямистката Партия на щастието Темел Карамоллаоглу, Демократическата партия Гюлтекин Уйсал, Партията на демокрацията и прогреса Али Бабаджан и Партията на бъдещето на бившия премиер Ахмет Давутоглу. 

Политическите наблюдатели са на мнение, че прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) ще играе ключова роля при избора на президент.

Гласовете на поддръжниците на ДПН бяха от голямо значение за победата на опозицията на местните избори през 2019 г. в Истанбул и Анкара.


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени