Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: ЕС трябва да започне да внася ключови суровини от Канада

Урсула фон дер Лайен в Европарламента в Страсбург, 15 март 2023 г.
Снимка: Европейски парламент

ЕС трябва да започне да внася ключови суровини от Канада и да ги извлича по нейния модел. Това се разбра от думите на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя говори пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург. В речта си тя подчерта изключителната зависимост от Китай по отношение на някои от тях:

"98 на сто от редкоземните материали получаваме от Китай, 93 на сто от магнезия пак оттам, 97 на сто от лития - също от Китай. Ако искаме да бъдем независими, трябва да започнем да снабдяваме и диверсифицираме нашите вериги от партньори, които са близки до нас. Миналата седмица бях в Канада и тя е такъв партньор".

Утре Комисията ще представи предложения за законодателен акт за суровините от критично значение, съобщи Фон дер Лайен. Тя подчерта, че той е една от главните съставни части на индустриалния план на ЕС за Зеления пакт.

Актът трябва да гарантира доставките за ключови суровини за цифровия и зеления преход. Фон дер Лайен изтъкна, че необходимостта от тях ще нараства драматично през следващите десетилетия.  В тази връзка тя заяви, че е необходимо да се извличат повече руда и и минерали в Европа, а преработвателният капацитет да се засили поне до 40 на сто от годишното потребление.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна